Valakinek a tabu témákkal is foglalkozni kell
Önjáró, elektromos halottaskocsi koncepciójával állt elő Charles Bombardier, aki a The Globe and Mail hasábjain mutatta be az elképzelését.

A kanadai designer fő szakterülete a futurisztikus járművek megtervezése. A tengerentúli feltaláló egyik legújabb, merész ötlete, hogy a gyászmenetek lassan haladó, koporsószállító autóit modernizálni fogja. Bombardier legújabb találmányának munkaneve Korbiyor. A halottaskocsi francia megfelelője (corbillard) után elnevezett gépet egy kerekeken guruló emelvény és egy átlátszó, hűtött koporsó alkotja.

A jármű haladását külön irányítható elemekből álló kerekek biztosítják, ami miatt bármilyen irányba elindítható a szerkezetet. Bombardier szavai szerint a leírt konfigurációnak, a Korbiyor könnyű súlyának és a manőverezhetőségnek köszönhetően a kocsit akár templomba is be lehet vezetni.

A fedélzeti rendszert a gyászmenet követésére is utasítani lehet, de a gép számára az útvonal és a sebesség akár előre is beprogramozható. Az emberi sofőr lehetősége egyelőre nem szerepel a tervek között, szükség esetén azonban távirányítóval is vezérelni lehetne a szerkezetet.

Az átlátszó koporsót külön kérésre lehetne alkalmazni, amelynek hűtését a Korbiyor meghajtásáért felelős üzemanyagcellákkal lehetne megoldani. Bombardier a Korbiyort multimédia kivetítővel és hangrendszerrel is felszerelné, hogy esetlegesen képekkel és zenével is kísérni lehessen a megemlékezést.

A találmány természetesen még sokáig nem lesz elérhető. Bombardier célja mindössze az volt, hogy az érvényes konvenciókat és a létező infrastruktúrát figyelmen kívül hagyva egy különösen érzékeny területen is felmérje a technológiai újítások lehetőségét.