Vajon mik lehetnek azok a csillogó pöttyök a Ceres törpebolygón?
Egy új videó háromdimenziós betekintést nyújt az aszteroida övben kószáló égitest felszínére.

Messze-messze (azért nem egy távoli galaxisban) a Mars és a Jupiter között található kisbolygóövben a Ceres nevű törpebolygó nemrég társaságot kapott. A Dawn űrszonda márciusban érkezett meg az égitesthez, és azóta egyre közelebb lopódzik hozzá, jobbnál jobb képekkel örvendeztetve meg a kíváncsi földlakókat. A Dawn nagyfelbontású, topográfiás térképeinek köszönhetően mi is közelebbről szemügyre vehetjük a törpebolygó két legérdekesebb sajátosságát, jelesül a titokzatos világos pöttyöket, illetve egy furcsa 4 mérföld magas piramist.

A világos pontok egy 2 mérföld mély kráter fenekén találhatóak, és a tudósok nem igazán tudják eldönteni, hogy a pöttyök mitől tükröződnek ennyire? Vajon jég lehet a mélyedés fenekén? Esetleg vulkán? Netán egy halálcsillag?

A csillagászok érdeklődését a piramisalakú csúcs hasonlóképpen felkeltette. A kutatók többek között azon tűnődnek; ugyan mi okozhatta az orom kialakulását. Arra sem tudnak rájönni, hogy a képződmény egyik oldala mitől világos, a másik pedig mitől sötét.

A tudósok abban reménykednek, hogy okosabbak lesznek, amikor az egyre közeledő Dawn augusztus 15-én 910 mérföldes, decemberben pedig 230 mérföldes Ceres-körüli keringési pályára fog állni.