Vajon elkészül valaha a luxusléghajó?
Bizonyos jelek szerint ismét szép idők várnak a repülők jellegzetes, lebegő alternatíváira. A határ a csillagos ég?

A Hindenburg katasztrófája óta a léghajókra mostanáig a technikai fejlődés egyfajta zsákutcájaként tekintett a tudomány. Mindez megváltozni látszik, hiszen míg a Google nemrég három kallódó léghajóhangárba fektette a pénzét, az Egyesült Királyság egyes magánbefektetői teherszállító eszközként igyekeznek egy „elárvult” hadi léghajóba új lelket önteni. Bár a járművek legújabb tervei komoly szállítási kapacitással és hatékonysággal kecsegtetnek, a luxusra vágyó, jómódú lakosság is megtalálhatja számításait a lebegő tüneményekben. Az angliai Huddersfieldi Egyetem hallgatójának koncepciója legalábbis erre enged következtetni:

Mac Byers léghajója az oldalán elhelyezett rotorok szögének forgatásával navigálna az égen, és általuk a függőleges felszállást és landolást is kivitelezni tudná. Az étkezőből hatalmas ablakok nyújtanak lélegzetelállító rálátást a Földre és az égboltra, a tervezett hall pedig egy irodaépület, valamint egy elegáns bár egyvelegét juttathatja az eszünkbe. Az óriási hálószobákban a párnák mögül a terjedelmes ablakokból lenyűgöző panoráma nyílik, ami talán a „zuhanó álmokból” ébredő utasok számára nem a legszerencsésebb megoldás.

Sajnos a terv egyelőre a ködhöz hasonlóan illékonynak tűnik, hiszen Byers személyes weboldala már a múlté. Reményt adhat, hogy a site egyes anyagai a Wayback Machine oldalán, egy más fajta „felhőben” továbbra is fellelhetőek.