„Vághatatlan” anyagot alkottak
A Proteus összetétele és felépítése állítólag lehetetlenné teszi, hogy az éles szerszámok kisebb rongáláson túl mélyrehatóbb károsodást okozzanak benne.

Az egyesült királyságbeli Durhami Egyetem és a németországi Fraunhofer Intézet kutatói közösen létrehoztak egy anyagot, amely saját elmondásuk szerint „vághatatlan”.

A Proteus elnevezésű találmányt celluláris szerkezetű alumínium fémhabba ágyazott kerámiaszemcsék alkotják. Ez a struktúra állítólag a legélesebb, illetve leghegyesebb szerszámoknak (fúró, sarokcsiszoló, stb.) is ellenáll.

A Proteus megteremtését a grépfrút celluláris felépítésű „bőre”, valamint a kagylók törésálló aragonithéja ihlették.

Ugyan az anyag külső rétege a roncsoló szerszámok számára némi behatolást lehetővé tesz, de amikor az eszközök a kerámiagömböket elérik, a Proteus rezegni kezd, és leamortizálja a szerszámok élét.

A kerámia gömbök egy része ráadásul még kisebb darabokra törik, amelyek aztán a dörzspapírhoz némileg hasonlóan csak tovább tompítják az előrenyomuló vágófelületeket.

A Proteus esetleg a veszélyes gépekkel dolgozók védelmi felszerelésének, vagy például a pénzintézeti páncéltermek ajtajainak remek alapanyaga lehet. A kereskedelmi hadszíntéren ugyanakkor első körben valószínűleg a biciklilakatokhoz hasonló, kisebb szerkezetekben villogtatja majd meg erősségeit a fejlesztés.