Üzemanyag-utántöltő önvezető tartálykocsi a Toyotától
Üzemanyagpótlás céljából kirendelhető autonóm tartálykocsira nyújtott be szabadalmat a világ jelenleg legnagyobb autógyártó vállalata.

Autonóm üzemanyag-utántöltő tartálykocsit szabadalmaztatott a Toyota. Az elképzelés szerint, ha a felhasználó gépjárművének benzintartálya, hidrogén üzemanyagcellája vagy akkumulátora útközben lemerül, bárhova ki lehet rendelni a masinát az energiaforrás pótlásához. Első hallásra ez a megoldás a vadászgépeket száguldás közben feltöltő tanker repülőgépeket juttathatja az eszünkbe, nem világos azonban, hogy az utántöltés alatt álló jármű a Toyota által kiötlött rendszerben mozoghat-e.

Forrás: Toyota

Az autógyártó beadványában szereplő, pótkocsiszerű gépezet egy tárolókamrát, az üzemanyagtranszfert biztosító mechanizmust és egy központi vezérlőegységet is tartalmaz. A jármű közelségérzékelőkkel és GPS-szel is fel van szerelve, hogy a feladatát külső segítség nélkül is kifogástalanul el tudja végezni.

A Toyota megoldása egyelőre csak gondolatkísérlet formájában létezik, és feltehetőleg sokat kell még várni, mígnem a valóságban is találkozhatunk vele. Alkalmazásának egyik legnagyobb kerékkötője, hogy az 5-ös szintű (tökéletes) autonómiával közlekedő járművek – ideértve az önállóan le-föl furikázó pótkocsikat is – jobbára még ki vannak tiltva a közutakról.