Üvegre archiválta az 1978-as Supermant a Microsoft
Az átlátszó lemezeken a cellulózszalagoknál és a jelenlegi optikai adathordozóknál sokkal megbízhatóbban lehet eltárolni a mozgóképeket.

Üveglapra archiválta az 1978-as Superman-filmet a Microsoft. A cél egy olyan technológia kifejlesztése volt, amellyel a celluloidszalagoknál sokkal jobb minőségben, az esendő merevlemezeknél pedig jóval megbízhatóbb módon lehet eltárolni a mozgóképeket.

A módszer a létező optikai meghajtók barázdált, avagy gödrökkel és azok hiányával operáló kialakítása helyett voxeleket használ. Ezek a voxelek olyan, egyszerre több bit információ rögzítésére alkalmas geometriai formák, amelyeket egy bizonyos szemműtéteknél is használt lézeres technikával hoznak létre. Az adatokat az üveglap átvilágításával, a visszaverődő fény elemzésével lehet leolvasni. A dekódoláshoz egy mikroszkópszerű eszközre van szükség.


Az adattároló üveglapok strapabíróak. A tesztek alapján a lemezek az égő kemencében és a forrásban lévő vízben uralkodó viszonyokat is elviselik. A melegítő hatású mikrohullámok is „hidegen hagyják” őket, illetve az acélgyapottal történő karistolgatásokat is át tudják vészelni. A próbatételeken tanúsított ellenállóképesség azt sejteti, hogy az átlátszó lemezen a Superman-film akár évszázadokat is kibírhat majd (fizikai) minőségromlás nélkül.