Üveghulladékkal javítható a beton hőszigetelő képessége
A londoni Brunel Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a granulált üveggel gazdagított beton a hagyományos verzióknál sokkal jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kísérletek alatt egyes, a keverékben hagyományosan jelenlevő adalékanyagokat helyettesítettek az üvegmorzsalékkal.

Az új mixtúrából, akár a 3D-nyomtatás technológiáinak alkalmazásával is az eddigieknél sokkal fenntarthatóbban üzemeltethető ingatlanokat húzhatnának fel az építőipar szereplői.

A nagy-britanniai szakemberek szerint az additív gyártás módszerével emelt házak falába négyzetméterenként nagyjából 2000 reciklált sörösüveget lehetne bedolgozni.

Amint az a módszert ismertető, a Journal of Building Engineering című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, az egyébként hatékony hőszigetelő anyagnak számító bazaltaggregátumot 50, illetve 100 százalékban üveghulladékkal helyettesítve a beton hővezető hajlamát 11, illetőleg 17 százalékkal lehet csökkenteni.

A londoni csapat mind ezen felül azt is felfedezte, hogy bizonyos hőre lágyuló mikrogömbök  hozzáadásával az alternatív beton áldásos, termikus tulajdonságai még tovább erősíthetők. Olyan „mikroszkopikus buborékokról” beszélünk, amelyek térfogata melegítés hatására exponenciálisan kitágul. Ezek a kis gömbök a jellemzőiknek és tehetetlenségüknek köszönhetően a cementes kompozitokba könnyedén bevezethetők, és kimagasló hőszigetelő tulajdonságokkal ruházzák fel ezeket az anyagokat.

A tervek szerint a projekt következő állomásaként most a 3D-nyomtatás eszközével jókora demonstrációs falakat is felhúznak majd az újfajta betonból. A cél az lesz, hogy az anyag hőszigetelő hatékonyságát és mechanikus jellemzőit immár nagy léptékű alkalmazás mellett is ellenőrizni tudják.