hirdetés
hirdetés

Ultraibolya

UV-sugárzás-figyelő tintát fejlesztettek ki

Az anyag felhasználásával készült eszközök sokat segíthetnek az emberek egészségének megőrzésében.

hirdetés

Bár az ember szervezetének az egészséges D-vitamin-szint fenntartása érdekében némi napfényre mindenképpen szüksége van, az UV-sugaraknak való túlzott expozíció leégést, idő előtti bőröregedést vagy a legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat.

Az ausztráliai RMIT kutatói éppen ezért fejlesztettek ki egy olyan tintát, amely a beérkező UV-sugarak típusaitól függően tudja módosítani az árnyalatait. E színváltogató képességét felhasználva például hatékony, az UV-sugaraknak való kitettség nyomon követésére alkalmas csuklópántokat is elő lehet állítani. E karkötőkkel az emberek egész nap tájékozódhatnak az őket érő sugarak pillanatnyi erősségéről.

Forrás: RMIT

Az anyag  állítólag bármilyen papírszerű felületre felvihető, és így akár matricákon is olcsó UV-figyelő eszközöket is elő lehet állítani a felhasználásával. Ez azért fontos, mert az ultraibolya sugárzás az ipari és a fogyasztási célú termékekre is káros hatást gyakorolhat, és így az életciklusuk lerövidítésében is fontos szerepet játszhat. Az expozíció folyamatos mérése, a járművektől a katonai felszerelésekig számos, a napsütötte helyeken gyakran használatos tárgy biztonságának és megbízhatóságának növelését is elősegítheti, s mint ilyen, a felhasználók költségeinek csökkentéséhez is hathatósan hozzájárulhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Manufacturer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés