Úttörő akkumulátornyomtatási módszert dolgoztak ki
Az új additív metódussal létrehozott elektróda-architektúra drasztikusan növelheti az elemek kapacitását.

A Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói kidolgoztak egy új 3D-nyomtatási módszert, amellyel az eddigieknél hatékonyabb akkumulátorelektródák előállítására nyílik lehetőség. A Missouri Tudományos és Technológiai Egyetemmel együttműködve kifejlesztett technológiával a csapat immár a lítium-ion elemek kapacitását és töltési/kisülési arányát javító mikrorácsstruktúrák kinyomtatására is képes lett.

„A lítium-ion akkumulátorok esetében a lyukacsos felépítésű elektródák nagyobb töltési kapacitáshoz vezethetnek – fogalmazott egy nyilatkozatban Rahul Panat, a CMU gépészmérnök docense. – Ez annak köszönhető, hogy az ilyen architektúrák lehetővé teszik, hogy a lítium áthassa az elektródát, ami így nagyon magas kihasználtsághoz és magasabb energiatároló kapacitáshoz vezet.”

A hagyományos akkumulátorokban az elektróda térfogatának akár 30-50 százaléka is kiaknázatlan maradhat.

„A mi metódusunk úgy kerekedik felül a problémán, hogy 3D-nyomtatással olyan mikrorácsos elektróda-felépítést állítunk elő, amely az egész elektródában hatékony közlekedést tesz lehetővé a lítium számára, és az elem töltési arányát is növeli”– magyarázta Panat.

A CMU szerint az új technológia a fogyasztói elektronika, az orvostechnikai eszközök és az űrkutatás területein egyaránt „forradalmi” jelentőségű lehet. A cégek nagyobb kapacitású, de ugyanakkora tömegű, illetőleg könnyebb, de ugyanakkora kapacitású akkumulátorokat állíthatnak majd elő vele.