hirdetés
hirdetés

Utolsó kívánságok

A legendás brit felfedező, martalóc és kalóz, Francis Drake 1596-ban bekövetkezett halála előtt, mint valamiféle Robin Hood, pénzét a szegényekre hagyta.

hirdetés

A Büszkeség és balítélet szerzőjének, Jane Austennek örököse nővére, Cassandra lett, míg William Shakespeare pénzét lányaira hagyta és feleségének csak második legjobb ágya jutott. A brit Nemzeti Levéltárban több mint 1 millió embertől őrzött, 1384-1858 között keletkezett iratanyagban fellelhető utolsó kívánságokat most felteszik az Ancestry.co.uk honlapra. Ezek izgalmas bepillantást engednek neves történelmi személyiségek utolsó pillanataiba – nyilatkozta a Discovery Newsnak Miriam Silverman, a Nemzeti Levéltár munkatársa.

Francis Drake, aki körbehajózta a Földet 1577 és1580 között, nemzeti hős lett, miután segített legyőzni az Angliára támadó spanyol armadát 1588-ban, de Drake alapvetően vad kalóz volt, aki spanyol hajókat fosztott ki, városokra és kikötőkre támadt. Vérhasban halt meg a panamai Portobelóban, és mai értékben több millió forintot hagyott Plymouth város szegényeire. Jane Austen 1817 júliusában hosszan tartó, ritka betegségben, az Addison-kórban hunyt el 41 évesen, halála előtt néhány hónappal hagyott mai értékben több mint 2 millió forintot legkedvesebb nővérére, Cassandrára, míg Henry bátyjának csak alig 600 ezer forint jutott, ugyanannyi, mint a család egyik régi szolgájának. Austin betegsége miatt soha nem ment férjhez, visszavonultan élt. 1616-ban William Shakespeare mai értékben több millió forintos vagyonát lányaira hagyta, míg felesége mindösszesen második legjobb ágyát kapta meg.

Francis Bacon (1561-1626) filozófus, tudós is egy ágyat hagyott szolgájára, Stephen Paise-re igaz, kiegészítette az örökséget mai értékben több millió forinttal, másik szolgájára, Robert Halpeny-re is több millió forintot hagyott. George Frideric Händel zeneszerző kevésbé volt környezetével ilyen nagylelkű, nagyobb összeget hagyományozott arra, hogy emlékművet állítsanak neki a Westminster apátságban.

Karosszékben
Francis Bacon ugyan 45 évesen feleségül vett egy 14 éves lányt, ám házassága nem sikerült túl jól. Manapság a történészek a Bacon feljegyzéseiben több helyen előforduló férfias szeretet mibenlétét értelmezik. Sokak szerint Bacon saját neméhez vonzódott. Georg Friedrich Händel élete nagyobb részét Londonban töltötte, s a Westminster apátságban van eltemetve, ezért az angolok saját zeneszerzőjüknek tekintik. Híres magyar utolsó kívánság III. Béláé, hogy vezessen fia, András keresztes hadjáratot a Szentföldre. András el is jutott Akkóig, de ott visszafordult.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés