hirdetés
hirdetés

Fizikai törvénysértés vagy elérhető?

Utazás a fénysebességnél gyorsabban

Mivel az univerzum sokkal nagyobb, mint amit el tudnánk képzelni, a jelenleg rendelkezésre álló technológiákkal esélyünk sincs egy emberéletnyi idő alatt felfedezni. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha mégis!

hirdetés

Ha képesek vagyunk felülmúlni a hagyományos rakétatechnikát, elérhetjük azt is, hogy beutazzuk legalább az űr egy részét. Év elején pedig több kutatás is foglalkozott ennek lehetőségével. A "warp drive" fogalma sokaknak ismerős lehet a tudományos-fantasztikus szcénából, mostanra viszont a tudományos köznyelvben is helyet kaphat a szókapcsolat, amely tulajdonképpen egy, a fénysebességnél gyorsabban közlekedni képes hajtáslánc és motor. Ezzel pedig a Marsra jutás is jelentősen megrövidülhetne.

Forrás: Interesting Engineering
Forrás: Interesting Engineering

A bizakodó cikkeket viszont reálisabbak követték, vannak vélemények, amelyek szerint a teória megsérti a fizika törvényeit, így újra a szkeptikus hozzáállás jellemzőbb a kérdésben.

Létezhetnek wrap drive motorok?

Az ilyen motoroknak számos feltételnek kell megfelelniük és olyan "exotikus" fizikai környzetben létezhetnek csak, amely sok stabil elképzelésünket felrúgja a megszokott világunkkal kapcsolatban. Ilyen a negatív energiasűrűség is, aminek létrehozása egyelőre példátlan, mivel meghaladja jelenlegi képességeinket az előidézése.

Erik Lentz fizikus idei tanulmányában a warp drive motorok vizsgálatát Einstein terepi egyenleteinek alkalmazásával vizsgálta, a tér-idő görbület új konfigurációját kereste. A módszer már több kutatónak eszébe jutott, mivel a szuperluminális (fénysebességnél gyorsabb) sebességek elérésében kézenfekvőnek látszik a megközelítés. Már csak azért is, mert Einstein relativitáselmélete a fénysebességet, mint minden, a világegyetemben található anyag tekintetében végsebességnek definiálta. 

Tehát, mivel maga az anyag nem gyorsítható fel az univerzumban a fénysebességnél gyorsabbra, ezzel ugyanis megsértené a fizika törvényeit, egy szoliton buborék létrehozására van szükség az anyag körül, amely így már elérheti az áhított tempót. Ebben az esetben a gyorsított test gyorsulása biztonságos lenne, amellett, hogy elképzelhetetlenül gyors is.

A fenti probléma csupán egyetlen a sorban azok közöt, amelyek a wrap drive motorok megvalósíthatóságával összefüggésben fennállnak. A kutatók szem előtt kell, hogy tartsák a megvalósíthatóságon túl a biztonságot is, elvégre, ha űrutazásról van szó, akkor nem elég legyűrni a fizika törvényeit, az életvédelem is fontos szempont. A hagyományos, elérhető rakéták mostani sebessége azonban még nagyon távol van a fény sebességétől. Ennek ellenére reménykedhetünk abban, hogy elérhetünk szuperluminális sebességet is a jövőben. De egyelőre be kell érnünk ennél - jóval - lassabb rakétákkal és utazással.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés