Utazás a fém körül
Szeptember 16–21. között a fémmegmunkálás világvezető szakvására, az EMO Hannover 2013 Intelligencia a gyártásban vezértéma köré szervezve mutatja be a nemzetközi szintérről érkező gyártók termékeit, megoldásait és szolgáltatásait.

Idén ősszel az 1975-ös első rendezvény óta a fémalapanyagok megmunkálásának világviszonylatban legnagyobb és legfontosabb innovációs fórumává vált EMO életében a Hannover-éra köszönt be. Az éves gyakoriságú nemzetközi seregszemlét minden harmadik esztendőben Milánóban tartják – így volt ez tavaly –, ebben az évben azonban újra Hannover a soros. Az EMO Hannover 2013 szakvásárt a német szerszámgépgyártókat tömörítő VDW az Európai Szerszámgépipari Szövetség, a brüsszeli székhelyű CECIMO megbízásából a hannoveri vásárközpont „gazdájával“, a Deutsche Messe AG-val együttműködésben szervezi.

Rekordokat döntöget

A korszerű fémmegmunkálás teljes értékteremtési lánca találkozási helyének tekinthető seregszemlére a világ minden részéről érkeznek kiállítók és látogatók. A június végéig jelentkezett kiállítók száma meghaladja a kétezret, összesen több mint 177 négyzetméter területet lefoglalva. Ezzel máris túlhaladták a 2011-es megelőző hannoveri EMO akkor rekordnak számító adatait.

A szervezők reményei szerint megdőlhet a közel 140 ezres 2011-es látogatói csúcsszám is, és egyértelműen kijelenthető, hogy az idei seregszemle megerősíti a világvezető vásár címet – adta közre a legújabb adatokat Carl Martin Welcker, az EMO Hannover 2013 főbiztosa a szakvásár közelmúltban megrendezett nemzetközi sajtókonferenciáján, Mannheimben.

Intelligencia a gyártásban

Az Intelligence in Production központi témát követve az idei EMO az egész világról érkező szakmai látogatóknak elsősorban azt mutatja be, hogyan tudnak a termelésben napjainkban és a jövőben felmerülő követelményeknek a lehető legjobban eleget tenni úgy, hogy közben a fenntarthatósággal kapcsolatba hozható társadalmi megatrendeknek is megfelelnek – foglalta össze az EMO 2013 „küldetését” Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezetője a sajtófórumon.

A szakember kiemelte a szerszámgépek szerepét az intelligens gyártás megvalósításában. Ha a világgazdasági konjunktúra 2013-ban a várakozások szerint újból növekedési pályára áll, minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik majd a gyártók részéről a korszerű gyártástechnológiák, illetve a termelésbe vitt intelligencia iránt. Az ezzel kapcsolatos beruházási döntések előkészítésében pedig kulcsszerepet játszik a szeptemberi EMO, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a gépeknél bevezetett innovációk mellett a komponensek, a gyártási folyamat és a szolgáltatások intelligenciája milyen fontos szerepet játszik az elvárásoknak való megfelelésben.

A gyakorlatban is bemutatták

A gyártási intelligenciát a gyakorlatban is messzemenően alkalmazza az EMO Hannover 2013 sajtófórumnak helyet adó John Deere GmbH. Az 1837 óta működő és ezzel az Egyesült Államokban az egyik legrégibb ipari vállalatnak számító John Deere elsősorban traktorjairól ismert világszerte, de mára több szegmensben is vezető szerepet tölt be: a különféle mezőgazdasági gépek mellett építési munka-, erdőgazdálkodási, fűnyíró és gyepgondozó gépeivel, vízkezelési megoldásaival, pénzügyi szolgáltatásaival van jelen az egész világon. 18 országban lévő 64 gyártóüzemében több tízezer dolgozót foglalkoztat.

A John Deere legnagyobb európai üzeme Mannheimben található: ez negyven éve a mezőgazdasági vontatók legnagyobb előállítja és értékesítője Németországban. Évente mintegy 40 ezer traktort állítanak elő a közepes méretet képviselő terméksorozatokban. Az intelligens termelési elemek hatékonyan támogatják a gyártásban követett vezérelvet: design anywhere, build anywhere. Moduláris termékszerkezet, egységes gyártási folyamatok, integrált adatkezelés, az ismeretek megosztása: mindezekkel elérhető, hogy a világ bármely pontján tervezett termékek a vállalat bármelyik üzemében legyárthatók legyenek.