Utat nyit az automatizáláshoz
A képfeldolgozó hardverek és szoftverek növekvő teljesítőképessége, a gyors kamerák, az új interfészek új felhasználási területeket nyitnak meg az automatizálási megoldások előtt. A júniusi müncheni Automatica szakvásár a legújabb komponenseket és teljes megoldásokat mutatja be ezen a területen.

Az automatizálási feladatok nagy része a gyakorlatban nem oldható meg képfeldolgozás nélkül: a „klasszikus” minőség-ellenőrzés, az alkatrészek automatikus továbbítása vagy a robotok „látási” képességének megteremtése egyaránt képfeldolgozó rendszereket igényel. Ennek tükrében érthető, hogy az ágazat tavaly minden idők legnagyobb értékesítési mutatóit produkálta. Németországban például a képfeldolgozás piaci szereplői mintegy 1,6 milliárd eurós forgalmat értek el, közel 5 százalékkal növekedve 2012-höz képest.

A várakozások szerint a vásár trendtémái közé fog majd tartozni a 2D-s és 3D-s képfeldolgozás, a CMOS és a CCD érzékelők, illetve a saját intelligenciával rendelkező okos kamerák és a PC-s rendszerek versengése. Míg a 3D-s érzékelők és alkalmazások például a minőségirányításban vagy az alkatrész-továbbításban már ma is elterjedtek, más területeken még csak a „jövő zenéjét” jelentik. Fontos érv azonban, hogy a kamerák és érzékelők nemcsak nagyobb teljesítményűek és kompaktabb kialakításúak lesznek, hanem áruk is rohamosan csökken. Ezek a trendek pedig jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendszerintegrátorok gazdaságos megoldásokat hozhassanak létre, illetve további lehetőségek nyíljanak meg a technológia előtt.

Okos kamerák versus PC-s rendszerek

Az ipari képfeldolgozásban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett okos kamerák, amelyek nemcsak a kép rögzítésére, hanem integrált processzoruknak köszönhetően közvetlen kiértékelésre is alkalmasak, egyúttal kompakt és gazdaságos megoldást jelentenek a szokásos PC-alapú képfeldolgozó rendszerekkel szemben. A legfőbb előnyök az egyszerűség, a könnyű kezelés, a gyors működés és a robusztus felépítés. Kiküszöbölik a PC-s rendszerek nagy hely- és erőforrásigényét, lényegesen kisebb áramfelvételük miatt elsőrendű választást jelentenek a fenntartható és energiahatékony gyártáshoz.

A high-tech elemek miniatürizálása alapjaiban új alkalmazási területeket teremt. Ám a korszerű képfeldolgozó rendszerek 16 megapixeles felbontásához társuló kiugró teljesítményhez megfelelő interfészek kellenek, amelyekkel a hatalmas adatmennyiségek gyorsan átvihetők. Ezen a téren az áttörést az USB 3.0 jelentheti, amely 5 GBit/s bruttó, illetve 400 MByte/s nettó átviteli sebességével 3,5 Gigabit Ethernet gyorsaságot valósíthat meg. Az ultragyors interfésszel pedig a különösen igényes alkalmazások is szóba kerülhetnek.

Jövőbe mutató megoldások

Valamennyi ipari ágazat szereplőinek jövőbe mutató megoldásokra van szüksége, hogy termékeiket az eddiginél magasabb műszaki színvonalon és hatékonyabban tudják előállítani. Röviden egyértelmű versenyelőnyökhöz kívánnak jutni a globális piacon.

A célok eléréséhez komoly segítséget ad a gyártási folyamatok innovatív automatizálása, az Automatica nemzetközi szakvásár pedig ehhez szolgáltat kiváló platformot a robotika, a szerelőberendezések és az ipari képfeldolgozó rendszerek világviszonylatban legnagyobb választékának felvonultatásával.

Az idén június 3. és 6. között megrendezendő hatodik müncheni Automatica az automatizálás és a mechatronika szakterületének kétévente tartott vezető seregszemléje. A megelőző Automatica 2012 szakvásárra 111 országból 31 ezer látogató érkezett és 40 ország 697 kiállítója mutatkozott be.