Úszó kocsik a cunamik átvészeléséhez
Bár a Fommot nem elsősorban kétéltű használatra szánják, szökőár esetén életmentő jelentőségű lehet.

A Japánra lesújtó 2011-es földrengés és cunami rengeteg innováció kiötlésére sarkallta az embereket.

Egy férfi álma például az volt, hogy úszó autót alkot.

Hideo Tsurumaki, a Toyota egyik egykori alkalmazottja szemtanúja volt, amint az emberek kocsival próbáltak elmenekülni a gigantikus, hömpölygő víztömeg elől, ám az áradat így is elsodorta őket.

Kicsi, vízálló, lebegő autók megteremtéséhez Tsurumaki ezért is alapította meg a Fomm Corp. nevű céget.

Nem csak furikázáshoz építenék meg a járműveket; biztonsági célokat is szolgálnának.

Míg Tsurumaki Fomm nevű kocsija főleg, mint „a világ legkisebb négyüléses elektromos autója” reklámozza magát, a már említett vonásai miatt az esős dél-ázsiai területeken (az autót Thaiföldön fogják gyártani) különösen nagy szolgálatot tehet.

Bár honlapján a gyártó megjegyzi, hogy a Fomm Concept One „nem kétéltű jármű", és hangsúlyozza, hogy a vízi közlekedési lehetőségei korlátozottak, szökőár esetén a használata azért még így is életmentő jelentőségű lehet

A Fommot egyébként alapvetően városi ingázásra szánják. Egy feltöltéssel160 kilométert tud megtenni, a végsebessége pedig 80 kilométer per óra. Az elemei cserélhetőek lesznek, és a délkelet-ázsiai régió számára külön hőtároló rendszer is helyet kap majd a kocsiban. Tsunumaki abban bízik, hogy a vállalata 2018 végéig 10 000 autót mindenképpen összeeszkábál majd.