hirdetés
hirdetés

Űrrepülés

Űrközeli légballonos kirándulások

Egyszer talán a turizmus horizontját is kitágíthatja egy World View nevű társaság fejlesztése.

hirdetés

Egy World View nevű cég régi álma, hogy a műholdak helyettesítéséhez léggömböket küld az űr és a Föld légköre közötti határmezsgyére. A megvalósításért indított első próbálkozása szivárgás miatt kudarcba fulladt.

A mögöttünk hagyott hétvégén végre simábban mentek a dolgok. A startup az új tucsoni székhelyéről először felbocsátott légballon végül sikeresen teljesítette a küldetését. A jövőben a cég erről az állomásról kívánja elindítani a többi léggömbjét is.

Forrás: World View

Jelenleg a ballonok nem bírják ki szusszal túl sokáig – a leghosszabb repülés eddig 27 órás volt, ami csak a legrövidebb feladatokhoz lenne elég.

A tucsoni kilövés ennél jóval többel kecsegtet.

A legtöbb légballont a World View itt fogja legyártani, és innen is fogja útnak indítani őket. A további tökéletesítgetések után több hónapra szeretnék kitolni az élettartamukat. Így viszont már hosszú távú tudományos kísérletek elvégzésére, az időjárás nyomon követésére és (például katonai) megfigyelésre is alkalmasak lehetnek. Bizonyos utaskapszulák megépítésével pedig később talán az „emberes” tudományos kísérletekhez vagy „világűr menti” kirándulásokhoz is felnőhetnek.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés