Űrkapu szolgálna a Mars-misszók kiindulópontjaként
A portál akár már a 2020-as évek elején elfoglalhatná a rendeltetési helyét.

Április 3-án a Boeing bemutatta a maga koncepcióját egy bizonyos Deep Space Gateway-nek nevezett „mélyűrkapuról”, illetve olyan szállítási rendszerekről, amelyek a NASA-nak segíthetnének abban, hogy a Hold mellől megtermett űrkutató expedíciókat indítson a Marsra.

A Deep Space Gateway-t, mint a tudósok otthonát a NASA és a Boeing közös fejlesztésű Space Launch System nevű, nagyjából 35 milliárd dollár (jelenleg mintegy 10 ezermilliárd forint) értékű hordozórakétája szállíthatja a kiszemelt ciszlunáris (Hold és Föld közötti) pozíciójába. A lakályosnak tervezett létesítmény kritikus fontosságú kutatások helyszínéül szolgálhatna. Energiaellátásáról egy Solar Electric Propulsion (SEP – napenergián alapuló elektromos meghajtás) nevű rendszer gondoskodhatna.

Pete McGrath, a Boeing űrkutatási részlegének globális értékesítési és marketing igazgatója szerint az emberek és a rakomány egyidejű szállítására is alkalmas SLS-szel a 2020-as évek elején az űrkaput négy kilövéssel össze lehetne eszkábálni.

A Deep Space Gateway lehetne a Mars-missziók kiindulópontja. A Nemzetközi Űrállomáséhoz hasonló dokkolórendszerével a Deep Space Transport nevű jármű parkolójaként is szolgálhatna. Ez az űrhajó szállíthatná az embereket a Marsra. A vörös bolygóhoz érve a személyzet a felszíni küldetésekhez bevethetne egy leszállóegységet, vagy az égitest keringési pályáján maradva egyéb tudományos kutatásokat is elvégezhetnének.

A szállítóeszközbe egy, a mélyűri zord körülményektől óvó lakhelyet építenének, és a SEP-hez szükséges berendezéssel is felszerelnék.

A Boeing a napenergián alapuló elektromos meghajtás technológiáját és a hajtómű kialakítását saját 702-es kódnevű műholdcsaládjától venné kölcsön.