Zamaróczy Ádám 2021. február 10. 15:00
Űrbéli gyártáshoz keres technológiákat az USA
Novel Orbital and Moon Manufacturing, Materials and Mass-efficient Design, avagy NOM4D nevű programja keretében gigantikus szerkezetek űrbéli megépítéséhez keres adaptív technológiákat az amerikai hadügyminisztériumának kutatásokért felelős részlege (DARPA).

A mind nagyobb lélegzetvételű bolygóközi- és Hold-missziók végrehajtásához egyre terebélyesebb építmények létrehozására lesz szükség. A kihívást nem csak az okozza, hogy miként lehet az ilyen hatalmas struktúrák fellövéséhez és Föld-körüli pályára állításához alkalmas rakétákat összeeszkábálni. A napjainkban folytatott kísérletek némelyikének kimenetele alapján annak is jelentős a kockázata, hogy szállítmányként ezek a szerkezetek még a startot sem tudják épségben átvészelni. Érdemben akkor sem kerülünk közelebb a megoldáshoz, ha alkotóelemenként próbáljuk az űrbe felbocsátani a létesítményeket.

Dióhéjban megfogalmazva a DARPA olyan rendszereket keres, amelyekkel az egyes létesítményeket akár az űrben is a nulláról lehet elkezdeni megépíteni, és így csak az építőanyagok szállítmányozására kellene felhasználni a rakétákat.

A NOM4D résztvevőinek egy három szakaszos, fázisonként 18 hónapos munkaprogramban kell bizonyítaniuk. A feladat három alkalmazásra összpontosítva – jelesül óriási napelemek, hatalmas rádiófrekvenciás reflektor antennák (radio frequency reflector antenna) és szegmentált infravörös reflektív tükrök (segmented infrared reflective optics) gyártásához – Föld-körüli pályára kihelyezett, precíz és tömeghatékony építőlétesítmények kifejlesztése lesz.

A programban való részvétel iránt érdeklődőkkel további részleteket egy 2021. február 26-án tartott webinárium keretében fognak megosztani a szervezők.