Űrbéli gyártás: ringbe száll az EU
Műholdak űrbéli gyártásához és összeszereléséhez szükséges technológiák kidolgozásával bízta meg az Airbust az Európai Bizottság.

Az EU Horizon 2020 nevű kutatási és innovációs programja által finanszírozott, PERIOD nevű projekt célja olyan, sokféle szerszámfejjel kompatibilis robotkarok kifejlesztése, amelyekkel a szatellitek és űrhajók komponenseit akár alacsony Föld körüli pályán is elő lehet állítani.

Ilyen módon a különböző berendezések űrbe juttatásának költségeivel és korlátaival (tömeg, kiterjedés) egyaránt le lehetne számolni.

Forrás: Airbus

A megállapodásban kijelölt feladatot valójában egy az Airbus által vezetett héttagú konzorcium fogja elvégezni. Többek között a robotvezérlésben, a virtuális valóság technológiájában, illetve az űrbéli összeszerelésben jártas cégek alkotják a partnerséget.

A jelenlegi szerződésben szereplő megbízatás egy kétéves A/B1 fázisú tanulmány elvégzésére irányul, amelynek befejeztével egy szabadon lebegő vagy olcsóbb alternatívaként a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére telepítendő, demonstrátor megépítése is megkezdődhet.