Ultravékony öltözékkel extrém fagyok ellen
A rendkívüli hőszigetelésű aerogélből mostanáig lehetetlen volt ruhákat készíteni.

Az igazán meleg kabátokkal az a baj, hogy a megfelelő hőszigetelés elérése érdekében – mást ne mondjunk – kissé pufókásak.

Ezen kívánt változtatni egy Oros nevű vállalat, amikor is hétfőn Kickstarter kampány keretében kezdte el összekalapozni az anyagiakat Orion nevű termékcsaládjának piacosításához. A ruhadarabok egy csupán pár milliméter vastag, aerogél nevű modern anyagból készülnek.

Amint arról a Tech Insider még anno beszámolt, az aerogél a mostanáig létrehozott legkönnyebb szilárd anyag, amely akár egy autót is elbír, továbbá az űrben uralkodó körülményeket is elviseli. Jóllehet, a még a kora 20. században feltalált matériát a lézerektől kezdve az űrhajókon keresztül a nukleáris fegyverekig már számtalan területen felhasználták, az anyag rendkívüli ridegsége komoly akadályokat gördített az alkalmazása elé.

Mostanáig az aerogélt akár kézzel is szét lehetett pattintani.

Az „áttörés” akkor következett be, amikor az Oros megalkotta a matériának az akár ruhadarabok készítéséhez is igénybe vehető, rugalmasabb, összehajtható változatát, amely hőszigetelő képességét akár kabátoknál, sínadrágoknál és sapkáknál is kamatoztatni tudja.

És itt most valódi hőszigetelő képességekről beszélünk: a földön valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletnél több mint kétszer hidegebb (-196 °C-os), rázúdított folyékony nitrogén sem okoz komolyabb gondot neki.