hirdetés
hirdetés

Régészet

Újraírják Ausztrália történelmét?

Öt rézérme és egy közel 70 éves térképen egy X újraírhatja Ausztrália történelmét.

hirdetés

Ian McIntosh, az Indiana Egyetem professzora expedíciót szervez egy ausztrál szigetre, ahol több mint hatvan éve, 1944-ben öt, ezeréves érmét talált egy katona. Az érmék azt bizonyíthatják, hogy Ausztráliát már jóval a holland kereskedők és Cook kapitány előtt is ismerték. 1944-ben Ausztrália északi partjainál, a lakatlan Wesszel-szigeteken ausztrál katonák állomásoztak. Maurie Isenberg azzal töltötte szabadidejét, hogy a gyönyörű öblökben halakat fogott, mikor egy alkalommal a homokban maroknyi érmére lelt.

Ian McIntosh professzor (Indiana Egyetem)
Ian McIntosh professzor (Indiana Egyetem)
Az érmék nagyon réginek látszottak, ezért egy öreg térképen X-szel megjelölte, pontosan hol akadt rájuk, majd elrakta őket. 1979-ben akadtak a kezébe, s ekkor elküldte azokat egy ausztrál múzeumba, hátha értékesek. Kiderült, hogy az érmék ezerévesek, vagyis jóval azelőtt verték őket, hogy a hollandok vagy Cook kapitány Ausztrália földjére tette volna a lábát. De senki nem foglalkozott különösebben velük, míg néhány hónappal ezelőtt McIntosh professzor alaposabban meg nem vizsgálta az érméket.

Úgy találta, hogy azokat a 900-as és az 1300-as években verték a ma Tanzániához tartozó Kilwa-szultanátusban, amely forgalmas tengeri kikötő volt a 13-16. században. A rézérmék az elsők voltak, amiket a szubszaharai Afrikában vertek és mindössze kettőt találtak eddig belőlük Afrikán kívül: egyet Ománba, egyet pedig Isenberg az ausztrál Wesszel-szigeteken – nyilatkozta a professzor a The Sidney Morning Heraldnak.

Régészek több jelét is találták eddig annak, hogy lehetett olyan tengeri kereskedelmi útvonal 1000 évvel ezelőtt, amely Kelet-Afrikát, Arábiát, Indiát és a Fűszer-szigeteket kötötte össze, így kerülhettek az érmék a szigetekre, de az is elképzelhető, hogy egy hajóroncsról sodródtak a partra. McIntosh professzora reméli, hogy expedíciója során további érmékre akad, s ezek segítenek eldönteni a kérdést – írja a The Sidney Morning Herald.

Karosszékben
A holland Willem Janszoon volt az első európai, aki partra szállt az ausztrál kontinensen 1606-ban. A földrészt Új-Hollandiának nevezték el. A 17. században a hollandok feltérképezték Új-Hollandia nyugati és északi partvonalát, de gyarmatosítani nem akarták. 1770-ben James Cook feltérképezte a keleti partvonalat, melyet Új-Dél-Wales-nek nevezett el és III. György király utasítására brit fennhatóság alá vont.
 
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[130705] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés