hirdetés
hirdetés

Vörös bolygó

Újabb teszten jeleskedett a Mars 2020

Agilisnak bizonyult legújabb vizsgáján a NASA legújabb marsjáró roverje.

hirdetés

Pasadenai Sugárhajtómű-laboratóriumában (Jet Propulsion Laboratory) alaposan megtornásztatta legújabb marsjáró roverjét a NASA. A szárazon csak Mars 2020-ra keresztelt jármű helyváltoztatásban és pörgésben egyaránt jelesre vizsgázott.

Mindez azért örvendetes fejlemény, mert a rover legközelebb már csak a vörös bolygón fogja alaposabban megmozgatni a kerekeit.

A tervek szerint 2020 júliusában vagy augusztusában fogja kezdetét venni a misszió, amelynek célja az esetleges marsi mikrobiális élet múltbeli jeleinek felkutatása, a Mars éghajlatának és geológiájának kielemzése, valamint mintagyűjtés lesz.

Mars 2020 (Forrás: NASA)

A landolásra 2021. február 18-án, a bolygó Jezero Crater nevű zónájában kerülhet sor.

A Mars 2020-at nagy felbontású, széles látószögű, színes navigációs kamerákkal, egy, a képek feldolgozására, illetve térképkészítésre hivatott „extra számítógépes aggyal” és kifinomult automatikus navigációs szoftverrel szerelték fel. A masina az elődjeiéinél strapabíróbb kerekeket kapott. Mindezek a frissítések lehetővé teszik, hogy a rover egy marsi napon (1 nap, 0 óra, 37 perc) átlagosan mintegy 200 métert guruljon.

Tekintve, hogy a marsjáró jelen 10 órás műsorszámát földi gravitációs viszonyok között adta elő, a szakemberek bizakodóak, mivel a Marson a nehézkedés csak háromnyolcad akkora, mint a bolygónkon.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: NASA)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés