Újabb képességgel nyűgözte le a tudományt a grafén
Egy kicsit megcsavarva szupravezető válik belőle.

Potenciálisan korszakos jelentőségű vizsgálatok keretében több tudós felfedezte, miként lehet a maga természetes formájában szupravezetőt csinálni a grafénból.

A kutatók megállapították, hogy kettő, egymásra helyezett grafén réteg egy bizonyos „mágikus” szögben megcsavarva zéró ellenállással tudja továbbvezetni az elektronokat.

A szakemberek kis túlzással véletlenül derítettek fényt az anyag csodálatos tulajdonságára.

Azt vizsgálták, hogy a „bűvös” 1,1 fokos szögű megtekerés, milyen különleges képességet csalogat elő a grafénból; bizonyos elméletek alapján már régóta sejtették, hogy a kétdimenziós matériák pontosan ekkora mértékű hajlítása érdekes viselkedésre sarkallja az elektronokat, de pontosan nem tudták, milyenre.

Egy szó, mint száz, miután a tudósok egy kis elektromos mezőt alkalmaztak, a két megcsavart grafén lap szupravezető lett. Az összes kísérlet alatt pont ugyanúgy viselkedett a „szendvics”.

A kutatók már jó ideje tisztában voltak a grafén kiemelkedő vezetőképességével: tavaly például némi kalcium hozzáadásával már sikerült szupravezetőt alkotni belőle. A mostani volt ugyanakkor az első alkalom, amikor természetes állapotában tudták elővarázsolni a különleges vonást az anyagból.