hirdetés
hirdetés

Kriptográfia

Újabb CIA-nyom: a Berlini Óra

A rejtvény készítője újabb nyomot adott meg a Kryptos feltöréséhez. De az is lehet, hogy a Berlini Óra csak félrevezetés.

hirdetés

1989-ban, amikor a berlini fal ledőlt, az amerikai Jim Sanborn szobrot készített a CIA épülete elé. A Kryptos végül kriptográfiai talány lett, a rá vésett szöveget az elmúlt évek alatt senki nem tudta maradéktalanul megfejteni. Az alkotó most az évforduló alkalmából adott egy kis segítséget, hogy végre fel tudják törni a negyedik kódot is. A 3,5 m magas, patinázott rézből és gránitból készült szobor Langleyben áll. Négy kódolt üzenetet véstek bele, hármat már megfejtettek, a negyedik mindössze 97 jelből áll, de eddig senki nem boldogult vele.

Így aztán a most 69 éves Sanborn, attól való félelmében, hogy nem éri meg a kód feltörését, négy évvel ezelőtt elárulta, hogy néhány jel a Berlin szót adja ki. Sokan úgy gondolták, az utolsó üzenet a berlini fallal áll összefüggésben, de így sem boldogultak. Így tehát most a művész újabb nyomot árult el: óra. Sanborn a Wired-nek elmondta, mindig is elbűvölte Berlin számtalan utcai órája, de legjobban a Berlin Óra izgatta.

A Berlin-Uhrt 1975-ben tervezte Dieter Binninger feltaláló. Az időt színes kijelzők és nem számok mutatják, így arra késztetik a szemlélőt, hogy az időt egy összetett rendszer alapján számolja ki. Az óra tetején lévő sárga lámpa 2 másodpercenként felvillan, miközben az alatta lévő vörös kijelzők öt-öt órát képviselnek. A második sor vörös lámpái egy-egy órát jelölnek, vagyis ha az első sorban két lámpa világít és a másodikban három, akkor: 5+5+3=13 óra van.

A Berlin-Uhr
A Berlin-Uhr
Persze az is lehet, hogy ez csak egy újabb csavar Sanborn részéről, akit a kódfejtők ravaszságáról ismernek. A Kryptoson mintegy 1800 jel rejt négy üzenetet, amelyek közül az egyiket a francia Blaise de Vigenere által a 16. században kifejlesztett kóddal titkosított az alkotó. 1995-ben az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének kódfejtői feltörték az első három üzenetet, de ezt akkor senkivel nem közölték. 1998-ban a CIA-s elemző, David Stein megfejtette ugyanezt a három üzenetet, de ő is csak a főnökeivel közölte a sikert. 1999-ben a kaliforniai Jim Gillogly kutató megfejtette és publikálta is ugyanazt a három üzenetet.

Az első: „A felsejlő árnyék és a fény hiánya között bújik meg az illúzió (iqlusion!).” A második valami eltemetett dologra utal: „Teljesen láthatatlan volt. Hogy lehetett? A Föld mágneses mezejét használták. x Az információkat a föld alatt gyűjtötték és egy ismeretlen helyre továbbították. x Tudhatott erről Langley? Kellett tudnia: valahol ott temették el. x Ki tudja a pontos helyet? Csak WW. Ez volt az utolsó üzenete. x Harmincnyolc fok ötvenhét perc hat pont öt másodperc északra, hetvenhét fok, nyolc perc, negyvennégy másodperc nyugatra. x második szint.”

Carter és Lord Carnarvon megnyitja a Tutankhamon-sírt
Carter és Lord Carnarvon megnyitja a sírt
Sanborn 2005-ben elmondta a Wired-nek, hogy a WW William Webstert, a CIA akkori igazgatóját jelöli, aki mindenáron meg akarta tudni Sanborntól, mit rejtenek az üzenetek, nehogy valamelyik kompromittálja a CIA-t. A harmadik üzenet egy idézet Howard Carternek a Tutankhamon-sír 1922. évi felnyitását leíró feljegyzéséből: „Lassan, végtelen lassan eltávolították a bejárat alsó részét eltorlaszoló törmeléket. Remegő kézzel véstem egy kis nyílást a bal felső sarokban. Picit kiszélesítettem, bedugtam egy gyertyát és belestem. A kamrából kiáramló meleg levegő meglebegtette a gyertyalángot, de csakhamar kirajzolódtak a részletek. x Lát valamit? q”.

Sanborn azt nyilatkozta a Wired-nek, hogy az első három üzenetben vannak elrejtve a kulcsok, amik a negyedik feltöréséhez kellenek. Miután senki nem boldogult, Sanborn megadta a fontos nyomot: “Berlin”. Ez a hat betű – NYPVTT – a 97 karakter között a 64- 69. és a most megadott nyom, a “clock”, az óra, a következő öt. A már megfejtett üzenetek elárulnak valamit, ami akkor esett meg velem, amikor az ügynökségnél voltam, egy helyet az ügynökséggel kapcsolatban – mondta Sanborn 2005-ben.

Vagyis olyasmiről van szó, amit Sanborn eltemetett, amikor a szobrot készítette a CIA területén, vagy a 38 57 6.5 N és 77 8 44 W koordinátánál lévő helyen. A berlini fal leomlása után a német kormány három darabot ajándékozott a falból a CIA-nak, de ezt csak 1992-ben jelentették be, ráadásul a helyük más - 38 57 2.5 N, 77 8 40 W - koordinátánál van.

Persze lehet, hogy elmozgatták őket, vagy Sanborn adott meg hibás adatokat, amiként szándékosan ejtett helyesírási hibákat a szövegben is. Mindössze két ember tudott a megfejtésekről. Ed Scheidt, a CIA Kriptográfiai Központjának egykori vezetője, aki segítette az alkotót a kódolásban és William Webster, aki kikényszerítette a megfejtést. Sanborn lepecsételt borítékban adta át neki a megfejtést – de biztos, hogy követte Scheidt tanácsait és Websternek a valódi megoldást adta át? Nem. Sanborn nem követte a tanácsokat és nem a helyes megoldást adta meg, így jelenleg senki nem ismeri a negyedik üzenetet.

Karosszékben
Még bőven van idő a megfejtésre. Miként a Fülöpét most törték fel, jöhet a Kryptos c. posztban írtam, 250 évvel a keletkezése után, az úgynevezett Copiale Titkosírás 75 000 karaktere 2011-ben végre értelmes szöveggé állt össze.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[160362] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés