Gyönyörű fotó a Merkúrról a Merkúr mellől
Lélegzetelállító felvételt küldött a Merkúrról a BepiColombo nevű, közös japán-európai misszióban résztvevő, szállításért felelős űrhajó.

A Mercury Transfer Module magyar idő szerint október 2-án 01:41:12-kor, a bolygótól mért 2418 kilométeres távolságban kattintotta el a fényképet. Nem mellékesen a jármű a fotó elkészítése előtt 10 perccel járt a legközelebb Merkúrhoz – ekkor csupán 199 kilométernyire suhant el az égitest mellett. Az űrhajó antennái és magnetométerének rúdja egyaránt belelógnak a képbe, ami a felvételt talán csak még személyesebbé teszi. A fénykép fontos mérföldkőnek számít az űrkutatás történetében, mivel mostanáig csak kettő űrszonda, a Mariner 10 és a MESSENGER látogatott el a Merkúrhoz.

Ami a BepiColombo misszió menetrendjét illeti, első lépésben meg kell várni, amíg a Mercury Transfer Module-nak sikerül Merkúr körüli pályára állnia. Ha minden jól megy, a 2025 manővert követően kettő keringőegység is leválik majd az űrhajóról. Az európai fejlesztésű Mercury Planetary Orbiter és a japán gyökerekkel rendelkező Mercury Magnetospheric Orbiter számos, különböző természetű aspektusból is meg fogja vizsgálni a bolygót.

A Merkúr múltjának felderítéséhez a két szonda egyebek mellett az égitest anyagi összetételét is analizálni fogja. A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehetetlen, hogy egy becsapódás következtében egy nagyobb korpuszról leválva született meg a bolygó. A kutatók azt remélik, hogy a legújabb vizsgálatokkal immár végérvényesen megerősíthetik vagy megcáfolhatják ezt a teóriát.