Új technikával serkentik a sérült idegek regenerálódását
A például autóbalesetekben szerzett traumatikus sérülések vagy bizonyos, súlyos bakteriális fertőzések fájdalmas és néha bénító idegkárosodást okozhatnak az emberi szervezetben. A károsodás élettartama hosszú, mivel az idegek csak lassan képesek regenerálódni (ha egyáltalán képesek rá).

Amint az az Advanced Functional Materials nevű folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, egy kutatócsoport nemrég kidolgozott egy módszert, melynek keretében 3D-nyomtatással létrehozott „állványokkal” segítenék az idegek regenerálódását.

Az idegek újjáépülésének huzamos időtartama miatt kezdtek új megoldások után nézni a kutatók.

Mindezidáig az egyik lehetséges eljárás az oltványok alkalmazása volt. Ebben az esetben a test egészséges részeiből vett idegekkel veszik körbe a sérült területet, hogy aztán a károsodás mentén a „jövevények” gyökeret verhessenek, és begyógyítsák a megrongálódott területet. Ez a művelet igazából nem a legjobb megoldás, mert ebben az esetben két műtéti beavatkozásra van szükség, az ép ideg kimetszésének helye érzékeny marad, és a beteg teste akár még el is utasíthatja az oltványokat.

Újabban a kutatók idegvezető csatornákkal kísérleteztek, amelyek tulajdonképpen biokompatibilis anyagokból készült és az idegek növekedését serkentő hengerek. Ezekkel eleinte az volt a gond, hogy csak egyenes vonalban segítették elő az idegek fejlődését, ami a „nagy, geometriailag összetett idegsérülések" esetében már kevésnek bizonyult – írják a tanulmány szerzői.

A kísérletek során a tudósok strukturált fény alapú 3D-szkennerrel leképezték a bemetszés révén feltárt ideget. A megszerzett információk alapján ezután geometriailag összetett idegvezető csatornákat hoztak létre, amelyek hídként összekapcsolták a regenerálódó idegek két végét, majd pedig a létrehozott „állványokat” 3D-printerrel kinyomtatták. A szakemberek a testben elágazódó (a lineáris társaiknál tehát komplexebb) idegekre koncentráltak. Az állványok a fizikai kialakításuk és az egyes ágak kémiai összetételének köszönhetően mozdítják elő az idegek megfelelő növekedését.

A szakemberek tehát leképezték az élő páciensek egyes idegeit, szilikonból és az anyagba vegyített fehérjéből az állványokat kinyomtatták, majd pedig Petri-csészében próbára tették az erősségüket. A csatornák jól tartották magukat (még ha nem is tökéletesen), és az idegnövekedés elősegítéséhez több mint három héten keresztül fokozatosan kibocsátották magukból a fehérjéket.

Az egerekkel folytatott kísérletek folyamán hasonló eredményekkel találkoztak az orvosok.

Gfycat GIF

Amint azt a szerzők megjegyzik, a tanulmányt a koncepció igazolására készítették, a technológia egyelőre még nem áll készen az emberi alkalmazásra. Az elgondolás maga ugyanakkor ígéretes.