Új szén-dioxid eltávolító létesítmény
A légköri szén-dioxid megkötésére és eltávolítására alkalmas technológiák hatalmas jelentőséggel bírnak a globális klímakatasztrófa elkerülésében. Nem véletlen tehát, hogy nagyvállalatok és befolyásos személyek invesztálnak ilyen létesítményekbe.

Áttörést jelent az az új megoldás, amelyet Skóciában telepítenek. A létesítmény évente akár egymillió tonna szén-dioxidot is eltávolíthat a levegőből. A brit és kanadai együttműködéssel létrehozott megoldás a világ legnagyobbjának számít majd, negyvenmillió fa megkötőképességével egyenértékű teljesítményt nyújtva. Az elnyelt szén a tenger alatti tárolókba kerül a feldolgozással.

Működésének lényege, hogy hatalmas ventilátorokkal szívja be a levegőt, folyadékkal töltött tartályokba. Itt a szén-dioxid tartalmat megkötik és a megkötött szén finomítását követően kalcium-karbonát pelletet képeznek az anyagból.

Forrás: Interesting Engineering

Ezt követően a pellettből nyerik vissza a szént, amelyet a tengervíz alatti tartályokba juttatnak. Az eljárás és a létesítmény célja, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségének csökkentésével a klímaváltozás hatásait enyhítsék, elkerülve ezzel a szennyezés még súlyosabb hatásait a bolygóra nézve.

Nem ez az egyetlen ilyen célú megoldás, ráadásul a többi létesítményhez hasonlóan itt is van másodlagos haszonszerzési lehetőség is a környezetvédelem mellett. A megkötött szén-dioxid ugyanis a globális piacokon értékesíthető.