Új SAP vállalatirányítási rendszer jön
Megújulnak a SAP vállalatirányítási rendszerek, 2025-ben megszűnik az SAP legrégebbi verziójú rendszereinek támogatása – jelentették be a SAP Magyarország éves konferenciáján, Siófokon.

A SAP szoftverszolgáltató vállalat a világ top 500 cége közül nagyjából a 300. helyen áll. A magyarországi leányvállalat kétnapos konferenciájának első délelőttjén, Siófokon bemutatták a sajtó képviselőinek Pintér Szabolcs vállalatvezetőt, aki 2019. január elsejétől tölti be az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatói posztját. Ezt követően az SAP teljesen megújult vállalatirányítási rendszerét – SAP S/4HANA – mutatták be, amelynek adatelemzési megoldásaival minden iparág – a közigazgatástól kezdve a nagyvállalatok át a mikro vállalkozásokig –  számára kínál vállalatirányítási rendszert, amely nem csak ráncfelvarráson esett át, de szerverek helyett már felhőben dolgozik.

Új alpiac: élménymenedzsment

A szoftvereivel intelligens vállalatok létrehozását segítő cég úgy bővíti portfolióját, hogy felvásárol olyan szoftferfejlesztő vállalatokat, amelyek innovatív megoldásaikkal egy-egy részterületen – adatfeldolgozás, gépi tanulás, IoT, HR, élménymenedzsment – kiemelkedőek. Legutóbbi felvásárlása egy élménymenedzsment szoftver gyártója, a Qualtrics volt. Az SAP szoftver működési adataival egyesítve a Qualtrics tapasztalati adatai az operatív adatokon túl élménytípusú adatokat is megjelenítenek, amelyeket aztán felhasználhatnak a vállalatok annak érdekében, hogy optimalizálják az ellátási lánc működését. Ezekkel az új élménymenedzsment megoldásokkal egy helyen, egységesen lehet mérni, menedzselni a munkavállalói mellett az ügyfelektől származó, a márkával, a termékekkel kapcsolatos visszajelzéseket, ezek egymásra hatását, és meghatározni a beavatkozási pontokat.

Pintér Szabolcs – SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

SAP a felhőben

A versenyképesség megőrzése gyorsaságot, agilitást és innovációs készséget igényel. Az SAP S/4HANA ezeket az igényeket célozza meg. Az új generációs üzleti megoldás kialakítja a modern vállalat digitális alapját, ezáltal a csatlakoztatott üzleti folyamatokat egységes forrással, valamint intuitív felhasználói élménnyel kombinálja. Az SAP S/4HANA az üzlet digitális alapjaként szolgál és az SAP Felhő Platform használatával leegyszerűsíti a vállalat IT infrastruktúráját. A cégvezető közölte, a közelmúltban több nagyívű projekteket zártak a pénzügyi-, a kereskedelmi-, a felsőoktatási szektorokban. Utóbbi kapcsán példaként említette, hogy tizenöt hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián nyugvó informatikai rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR-folyamatok kezelésére. Pintér kifejtette, a munkaerőhiány a szoftverigényekre is hatással van: egyre fontosabb elvárásként jelentkezik a cégeknél a magasabb munkavállalói élmény és az automatizáció biztosítása. E trend tovább erősíti a felhő alapú technológiák használatát a hazai munkahelyeken. Ezzel összecseng, hogy az IDC piackutató szerint a tavalyi évben 38%-al, 77 milliárd forintra bővült a hazai felhőszolgáltatások piaca, és idén is kétszámjegyű növekedés prognosztizálható.

Az ügyvezető szerint a növekedésük egyik hajtóereje a vállalatirányítási rendszerek megújítása lesz, mivel 2025-ben megszűnik az SAP ilyen, legrégebbi verziójú rendszereinek támogatása. A sajtótájékoztatón elhangzott, 2000-nél több hazai ügyfelük 50 000 feletti felhasználója veszi igénybe napi szinten megoldásaikat, és új megrendeléseik száma leginkább a kkv szektorban bővül. Pintér emlékeztetett, az SAP több éve folyamatosan bővíti hazai, innovatív megoldásportfolióját, és már mesterséges intelligencia képességeket is kínál a magyar szervezeteknek. A vállalat, hogy segítse e technológia térnyerését, fejlődését, a Mesterséges Intelligencia Koalíció tagjává vált.