Beszabadul a raktárakba a Boston Dynamics
Mobil bázisú, szuperintelligens robotkarral próbál szerencsét a logisztikai szektorban a kissé velőtrázó teremtményeiről már régóta ismert Boston Dynamics.

Bemutatta új rakodórobotját az egyszerre inspiráló és ijesztő mechanikus kreatúráiról (Atlas, Spot) ismert Boston Dynamics.

A Stretch nevű géppel a vállalat arra törekszik, hogy immár a rugalmas automatizálási megoldásokra egyre kiéhezettebb logisztikai szektorban is megvesse a lábát. Ezen igény erősödésének elsődleges motorja, hogy az elmúlt évtizedben az e-kereskedelem szárnyalásnak indult. Ehhez a tendenciához nem mellékesen a járvány megjelenése is nagy mértékben hozzájárult.

A Stretch egyébként egy főleg dobozmozgatásra optimalizált, többfunkciós, mobil robot.

Forrás: Boston Dynamics

Az apparátus legfontosabb célja, hogy a megterhelő fizikai feladatok elvégzését részben átvállalva növelje a munkavállalók biztonságát, és a rögzített automatizálás költségeinek kiiktatása mellett az árufolyam kezelését gördülékenyebbé tegye.

A Stretch egy kompakt, (két dimenzióban) minden irányban mozgatható talapzattal rendelkezik, amellyel szűk helyeken és a szüntelenül változó elrendezésű folyosóhálózatokban is könnyűszerrel ellavírozgat. A szerkezet központi eleme természetesen a fejlett érzékeléssel felruházott robotkar és okos gripper, amelyek a legkülönbözőbb dobozok és zsugorfóliázott termékek kezelésére szolgálnak. A robotba integrált, házi fejlesztésű gépi látási technológia az egyes dobozok gyors azonosítását teszi lehetővé.

A Boston Dynamics szerint a gépet egy pár órás gyorstalpaló elvégzése után bárki működtetni tudja. A cég jelenleg még az apparátus további kísérleti tesztelésére hajlandó partnerek után kutat, de ha minden jól megy, a Stretch piaci bevezetésére akár már 2022-ben sor kerülhet.