Új módszer a hullámok energiájának hasznosítására
A találmány egy cső végén kifeszített hártya segítségével generál elektromosságot.

Az Edinburgh-i Egyetem mérnökei olaszországi kollégáikkal közösen kifejlesztettek egy szerkezetet, amely újfajta módszerrel állít elő energiát a tenger hullámainak hömpölygéséből. A találmányt Dielectric Elastomer Generatornak (DEG) hívják, és a lelkét tulajdonképpen egy flexibilis gumihártya képezi.

Maga az eszköz egy csőből és a tetején kifeszített membránból áll. Miután a csövet vertikális pozitúrában a tengerbe helyezik, a rajta keresztülgázoló hullámok, a maguk természetéből fakadóan le-föl mozgatják a hengerbe juttatott víz szintjét.

A „feltöltődési” szakaszban a DEG-be szorított levegő a folyadék nyomására felfújja a generátort, a víz távozása közben pedig a hártya elernyed. Miközben a membrán felfúvódik, feszültséget teremt, amely csak tovább nő, amikor lelohad – így áram keletkezik.

A DEG kereskedelmi célú változatában a létrejött villamos energiát további felhasználásra víz alatti kábeleken lehetne kiszállítani a partra.

A technikát kidolgozó projekt megvalósítását az Európai Unió Horizon 2020 nevű programja és Skócia Wave Energy Scotland nevű állami szervezete támogatta. Ez utóbbi intézményt történetesen éppen a hullámok energiájának alkalmazását célzó fejlesztések felkarolásához hozták létre.