Új megközelítés a súlyos szenvedélybetegek kezelésében
Egy tablettával a kóros függőségben élő páciensek idővel elméletileg „megfeledkezhetnek” addikciójuk tárgyától.

A drogfüggőség több puszta kémiai „alárendeltségnél”, és az érintett embereket gyakran környezeti, illetve társadalmi hatások is ösztönözhetik a kábítószer-használatra. A Texasi Egyetem tudósai most kimutatták, hogy egy, már a piacon lévő vérnyomáscsökkentő mérsékelheti a függőség nem-kémiai mozgatórugóinak potenciálját.

Az elmúlt évtizedek számos tanulmánya kimutatta, hogy a függőség nagyban a klasszikus kondicionálásra vezethető vissza, és itt elég, ha Pavlov csengőről ételre asszociáló kutyáira gondolunk. Ugyanígy a már gyógyulófélben lévő, függő emberek akár csupán környezeti hatásokra (hangok, helyek, emberek, stb.) is visszatérhetnek káros szenvedélyükhöz.

A tanulmányban a kutatók fehér és fekete szobáknak az alkohollal és kokainnal társított asszociációit alakították ki a kísérleti patkányokban. Az immár „kondicionált” állatok mindig a függést okozó szerrel párosított szobát választották. A tudósok ezután az izradipin nevű gyógyszerrel próbálták ezt a ciklust megtörni, amely a kalciumionok bejutását gátolja a sejtekbe. Bár az izradipint főleg vérnyomáscsökkentőnek használják, más kutatások már sejteni engedték, hogy a hatóanyag az agyat alakíthatóbbá, mintegy „újrahuzalozhatóvá” képes tenni.

Ugyan az izradipin nem okozott azonnali változásokat a patkányok viselkedésében, az elkövetkező napokban már egyik szoba iránt sem mutattak megkülönböztetett érdeklődést. „Az izradipin kitörölte mindazokat az emlékeket, amelyik miatt egy adott szobáról kokainra vagy alkoholra asszociáltak volna” – fogalmazott egy sajtóközleményben az idegtudományok professzora és a tanulmány egyik szerzője, Hitoshi Morikawa.

Bár már kaphatók a drog okozta eufóriát csillapító gyógyszerek, Morikawa szerint az izradipin sokkal hatásosabb lehet. Mivel az orvosság már piaci forgalomba került, az új alkalmazásra is gyorsan megkaphatja az engedélyt. Kérdés, hogy a függőséggel küzdő embereknél is ugyanilyen hatékony lesz -e.