Új korszak köszönthet be az optogenetikában
Egy arizonai fejlesztésnek köszönhetően jelentős korlátoktól szabadulhat meg a módosított neuronok fény alapú működtetésére épülő tudományág.

Az optogenetika egy rendkívül ígéretes technológia, amelyet talán valamikor a szorongás csökkentéséhez, a függőségek kezeléséhez vagy a vakság gyógyításához is fel lehet majd használni. Dióhéjban összefoglalva, a módszer keretében fényérzékeny fehérjéket adnak a megfelelő agyi idegsejtekhez, majd pedig beültetett LED-ekkel a szükséges időben megvilágítják és ilyen módon aktiválják őket. A protein bevezetéséhez és az implantációhoz természetesen jelenleg egy agyműtétet is el kell végezni, amely nem tartozik a legveszélytelenebb vállalkozások közé.

Éppen ezért olyan nagy szó, hogy az Arizonai Egyetem tudósai létrehoztak egy eszközt, amellyel csökkenteni lehet a módszer invazivitását.

Forrás: Arizonai Egyetem

A pár milliméter nagyságú kellék olyan vékony, mint egy papírlap, és közvetlenül a fejbőr alá, a koponya külső oldalára kell beültetni. Vezeték nélküli aktiválás után a találmány a csonton keresztül bocsát fényt a releváns idegsejtekre. Az üzemeltetéshez szintén nem kell kábel, hiszen egy, a külvilágban generált elektromágneses mezőből merít energiát a készülék.

Egereken már sikeresen tesztelték a rendszert.

Különböző kutatásokhoz a tudósok rendkívül nagy hasznát vehetik a technológiának, ugyanis ilyen úton nem kell vezetékekhez kötniük a szerencsétlen kísérleti állatokat, és alkalmazása mellett az egyes kezeléseket sokkal egyszerűbb lesz a megfelelő környezetben letesztelni.