Új koronavírusteszt kevesebb mint negyed óra alatt
Szupergyors tesztekkel kíván hozzájárulni a COVID-19-járvány terjedésének lelassításához az Abbott. Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégóriás a módszer alkalmazására már meg is szerezte az engedélyt.

Az új koronavírus (COVID-19) jelenlétét 13, sőt némely esetben akár 5 perc alatt kimutató tesztet fejlesztett ki az Illinois-i székhelyű Abbott Laboratories. A vizsgálatot a gyógyászati felszereléseket gyártó cég Amerika-szerte már széleskörben elterjedt, ID Now nevű platformja végzi el. Az influenzára, valamint a respiratorikus szinciciális vírusra (RSV) már korábban is alkalmas volt a készülék.

A teszt kezdetekor mintát vesznek a páciens orrából vagy torkából, majd pedig ezt a mintát egy speciális vegyi oldatba keverik. Ez az anyag a vírust feltöri, és az RNS-ét felszabadítja. A keveréket ezután behelyezik az ID Nowba, amely az oldatban azonosítani tudja az új koronavírus genomjának esetlegesen jelenlevő töredékeit.

A készülék tömege egyébként alig több 3 kilogrammnál, hordozható, és gyakorlatilag bárhol üzembe helyezhető. A tesztekhez szükséges patronokat az Abbott mindazonáltal csak oda fogja elküldeni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A cég a technológiára az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) sürgősségi felhasználási engedélyét már megszerezte, és a módszer alkalmazása különböző kórházi sürgősségi osztályokon és orvosi rendelőkben már április 1-jén megkezdődhet. Az Abbott állítólag napi 50 000 teszt biztosításához rendelkezik elegendő kapacitással.