Új kor a bányászatban: Non-invazív érckinyerés
A sebészetből jól ismert “key-hole” eljárás mintájára kutatók a bányászati alkalmazás lehetőségeit vizsgálják. A technológia előnye, hogy kesebb beavatkozással juthatnak így hozzá az értékes fémércekhez: aranyhoz, ezüsthöz, rézhez, vagyis olyan fémekhez, amelyekre egyre nagyobb szükségünk lesz, ahogy az elektromos technológiák fejlődnek.

Mivel folyamatosan nő az energiaigényünk, amit ma már nemcsak fosszilis, hanem megújuló forrásokból is pótolhatunk, a villamosenergia tárolásával kapcsolatban is dinamikus fejlesztések zajlanak. Ennek része, hogy nagyobb kapacitású akkumulátorokra van szükség, amelyek hatékonysága is kielégítő.

Mivel az ilyen berendezésekben okvetlenül szükséges vezető fémeket használni, elkerülhetetlen, hogy ezekből az anyagokból még többet állítsunk elő, így bányászatuk folyamatos, valamint az újrahasznosÍtásuk is egyre fontosabbá válik. A szükséges mennyiség előállítására keres hatékony megoldást egy tízfős amerikai kutatócsoport, akik kimondottan bányászatra specializálódtak.

 

Forrás: Pebble Limited Partnership

Az eljárás fenntarthatóbbá teheti a bányászatot, mivel a ritka ércek eléréséhez nincs szükség a felettük található kőzetrétegek teljes megbontására. Alkalmazásához egy mágneses mezőre, valamint a réz oldására képes savra van szükség, amely az alacsony áteresztőképességű fémet kioldja az ércből és a felszínre pumpálja anélkül, hogy nagy kiterjedésű ásatásokat kelljen folytatni. Az elektromos mező felelős az oldószer mozgásának szabályozásáért.

Amellett, hogy a technológia óvja a környezetet, gazdaságosabbá teheti a bányászatot, mivel a humán-erőforrás igénye is kisebb, mint a hagyományos eljárásoknak.