Új eszközzel tárhatják fel a sötét energia rejtelmeit
A DESI akár forradalmi változásokat is előidézhet az elméleti fizikában.

A csillagászok régóta kíváncsian fürkészik az univerzum 70 százalékát alkotó és a világegyetem tágulásával valószínűleg szoros kapcsolatban álló sötét anyag titkait.

A tudósok dolgát jelentősen megkönnyítheti, hogy a minap beüzemelték a Mayall Teleszkóp részét képező, DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument – Sötét Energia Színképelemző Eszköz) nevű berendezést. Ezen új apparátus rendeltetése elméletileg az univerzum általános szerkezetének feltérképezése lesz. A mintegy 11 milliárd fényév látótávolságú DESI többek között azt próbálja majd kipuhatolni, hogy a világmindenség milyen gyorsan terjeszkedik, és talán a sötét energia legfontosabb vonásaira is fényt derít majd.


Az 5000 miniteleszkópból összeállított DESI-t úgy tervezték, hogy amikor tekintetét a különböző galaxishalmazokra veti, a fényüket befogadva és vékony sávokra „szabdalva” a Földtől való pontos távolságukat is meg tudja becsülni.

Az apparátus 20 percenként 5000 galaxist képes átböngészni.

A kutatók reményei szerint hivatalosan a jövő év elején vehetik kezdetüket a megfigyelések.

Bob Nichol, a Portsmouth Egyetem asztrofizikai professzora szerint a sötét energiát környező rejtélyek és – ha egyáltalán vannak ilyenek – az univerzum tágulását korlátok között tartó törvényszerűségek vizsgálatával a DESI akár az elméleti fizikát is forradalmasíthatja.