Új érzékszervet kaphatnak az önvezető járművek
Egy új, LGPR nevű rendszer a föld alatti objektumok elrendeződését feltérképezve könnyíti meg az autonóm járművek közlekedését.

Napjaink önvezető autói nagyrészt még mindig kamerák, avagy vizuális információk alapján igazodnak el a nagyvilágban. A gond csak az, hogy a földfelszín feletti környezet igencsak változékony (pl. a közlekedési táblákat beboríthatja a hó), és így az autonóm járművek tájékozódását lépten-nyomon megnehezítheti.

Az MIT kutatói szerencsére most kifejlesztettek egy új, LGPR (localizing ground-penetrating radar, vagyis kb. helymeghatározó talajátvilágító radar) nevű eszközt, amely akár mélyen az aszfalt alá is képes „bekukucskálni”. Az LGPR a földbe bocsátott elektromágneses impulzusokkal segít a navigációban. Ezek az impulzusok a talajfelszín alatt pihenő és optimális esetben az idők végezetéig mozdulatlan tárgyakról visszaverődnek, és így megbízható képet rajzolnak az elrendeződésükről.


Ami a rendszer működését illeti, először egy LGPR-kocsi segítségével letapogatják, hogy a felszín alatt, egymáshoz viszonyítva merre nyugszanak az egyes objektumok (pl. kövek, gyökerek stb.), és tulajdonképpen térképet készítenek az utak alatt húzódó földdarab felépítéséről. Az LGPR-rel felszerelt egyéb járművek ezt követően közlekedés közben szintén elkészítik a saját térképüket, és ezt az eredeti verzióval összevetve pontos képet szereznek hollétükről.