Új erőművet építettek Csernobilban
A leolvadt atomreaktor tőszomszédságában felhúzott napelempark kapacitása idővel megszázszorozódhat.

A csernobili atomerőmű igazából csak az ezredfordulón fejezte be végleg a működését. Az 1986-os nukleáris katasztrófa után 2000-ig a megmaradt reaktorok folytatták a munkát.

Azóta a zóna egy sivár, elhagyatott vidék volt.

Egy nemrég befejezett projekt azonban teljesen megváltoztatta a helyzetet – 3800 napelemmel a terület immár ismét hozzájárul Ukrajna energiaellátásához. Kettő cég két évvel ezelőtt vette tervbe egy csernobili napfarm megépítését. A szándék érthető volt: a körzet régóta kihasználatlan volt, és az atomerőmű által megtermelt energia továbbítására hivatott infrastruktúra továbbra is üzemképes maradt. Ennélfogva tulajdonképpen csak magukat a napelemeket kellett installálni a területen, a hálózatba kötést se perc alatt le lehetett zavarni. Az ukrán kormány által kínált ösztönzők, úgymint az alacsony telekköltség és a magas villamosenergia-árak szintén igencsak indokolttá tették egy helyi napfarm megépítését.

Két európai társaság, az ukrán Rodina és a német Enerparc AG éppen azért alapított közösen egy Solar Chernobyl nevű vállalatot, hogy az atomerőmű tőszomszédságában felhúzzanak egy napenergia parkot. A napelemeket a leolvadt reaktortól pár száz lábra (max. pár száz méter) telepítették. Az eddig „csupán” 1,2 millió dollárt felőrlő beruházás pillanatnyilag 1 megawatt energiát termel, ami nagyjából 2000 háztartást áramszükségletét fedezi. A naperőmű kapacitása elméletileg idővel a jelenlegi 100-szorosára fog kibővülni.