Új eljárás könnyíti meg a katódanyagok reciklálását
A Michigani Műszaki Egyetem munkatársai kitalálták miként lehetne újrahasznosítási célból megmenteni a lítiumion-akkumulátorok értékes katódanyagait.

Bár az elektromos járművek népszerűségének növekedése a bolygó szempontjából kétségtelenül pozitív fejlemény, a technológia rohamos elterjedésének jelentős hátulütői is akadnak. Az elektromos járművekben használt lítiumion-akkumulátorok nem tartanak örökké, és az elkövetkező évtizedben a jelenlegi globális újrahasznosítási kapacitás fokozatosan el fog törpülni a lemerült egységek mind jobban elhatalmasodó tömkelege mellett.

A Michigani Műszaki Egyetem (MTU) tudósai szerencsére nemrég kidolgoztak egy módszert, amely lendületet adhat az ilyen elemek reciklálását célzó kísérleteknek. A szakemberek egész konkrétan arra jöttek rá, hogy egy flotációs tartály alkalmazásával miként lehet egymástól könnyedén elválasztani az akkumulátorok egyes értékes katódanyagait, hogy aztán ismét fel lehessen használni őket.

Általában, a flotációs metódus során, miután az anyagok a tartályba kerülnek, attól függően, hogy taszítják vagy felszívják a vizet, kettéválnak. Az előbbi halmazba tartozó szubsztanciák lebegni kezdenek, az utóbbi tagjai azonban elmerülnek.

Bármennyire is praktikus, ez a megközelítés az elhasználódott lítium elemek világában csak némi módosítást követően hatékony, ugyanis a katódkomponenst általánosan alkotó lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC111) és lítium-mangán-oxid (LMO) például egyaránt lesüllyed a vízben.

Az MTU csapata ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy egy enyhe kémiai kezelésnek vetette alá a folyadékot, amelynek következtében az NMC111 már lebegni kezdett.

A szeparáció után a tudósok egyenként tanulmányozták a katódanyagok elektrokémiai tulajdonságait. Örvendetes fejlemény, hogy a vizsgálatok alatt mindkettő esetben 95 százalékos vegytisztaságot tapasztaltak, vagyis az alkotóelemek csaknem tökéletesen újrahasznosítható állapotba kerültek.