Új dimenziók felé veszik az irányt
Megszokhattuk, hogy a szerszámgépes ágazat európai vásári szezonját a Gildemeister konszern keretein belül működő Deckel Maho házi kiállításával nyitják meg a dél-bajorországi Pfrontenben. Az idén február 7. és 11. között tartott rendezvény azonban nemcsak amiatt került a középpontba, hogy ez a világ legnagyobb házi gépbemutatója, hanem hogy első alkalommal avanzsált közös DMG/Mori Seiki-eseménnyé.

Az együttműködéssel – amelynek első elemei a gyártott szerszámgépek közös értékesítésére terjedtek ki – mind a német Gildemeister, mind a japán Mori Seiki innovációs erejének megtöbbszörözését reméli. A kapcsolatok mind szorosabbra fonásának végső célja a technológiai együttműködés. Ennek előre mutató lépéseit figyelhettük meg a közelmúltban, ahogyan arról portálunk hasábjain is beszámoltunk. Tavaly a partnerek az európai piacot érintően közös vállalat alapításába fogtak.

Az új holding feladata az európai DMG, illetve Mori Seiki leányvállalatok teljes értékesítési és szerviztevékenységének irányítása. A kooperáció érinti valamennyi műszaki szolgáltatást, így a vevőszolgálatot, az alkatrészellátást, az oktatást és a műszaki támogatást. A DMG/Mori Seiki Europe a jövőben összesen 37 európai piacért felelős 17 nemzeti vállalatot fog össze.

A kooperáció látványos demonstrálása volt, amikor a szerszámgépek vezető világvásárán, a tavaly szeptemberi hannoveri EMO-n a DMG és a Mori Seiki először jelent meg közös standdal, ahol mintegy 100 high-tech géppel mutatkoztak be 7300 négyzetméteres kiállítási területén.

Nyitott kapukkal várták a szakembereket

A DMG, mostantól a DMG/Mori Seiki évről évre február első napjaira időzített Open House rendezvényének célja a szerszámgépek területén tetten érhető legújabb – ezentúl részben közös – gyártástechnológiák bemutatása a szakmai közönségnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy ötezer érdeklődő részvételére számítottak. Ők a bemutatóterületen működő szerszámgépek – ez alkalommal közel hetven berendezés – alapján nyerhetnek betekintést a nagy hagyományokkal rendelkező szerszámgépgyártók közösen hasznosítható innovációs erejébe.

A hagyományos kiállítási megjelenést keretprogramként szokásosan szemináriumok, technológiai workshopok és vezetett gyárlátogatások kísérik. A Gildemeister AG igazgatótanácsának elnöke, Rüdiger Kapitza a nyitott kapus rendezvény első napján megtartott sajtótájékoztatón arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a középpontba kínálatukból legtöbbször a szerszámgépek kerülnek, de egyéb vonatkozásban is nagyban hozzájárulnak partnereik sikeréhez. Ezek a területek többek között a teljes folyamatlánc kézben tartása az ötlettől az egy az egyben végzett szimuláción keresztül a kész munkadarabig, vagy az úgynevezett life cycle service, vagyis a termelékenységet fokozó és az energiamegtakarítást elősegítő szervizszolgáltatások globális hálózaton keresztül.

A megújuló energiaforrások előtérbe kerülésével pedig nagy erőket fordítanak a nap- és a szélenergia termelésével és tárolásával kapcsolatos fejlesztéseikre. SunCarrier és WindCarrier energiamegoldásaikkal akár a sokszor hatalmas energiaigényű megmunkálóüzemek áramellátásához járulhatnak hozzá költségtakarékos és környezetkímélő módon – mutatott rá Rüdiger Kapitza.

Az újdonságok most sem hiányoztak

A pfronteni házi kiállításon szerepeltetett mintegy hetven high-tech szerszámgép közül ötnek időzítették a világpremierjét a február eleji napokra.

CTX beta 800 4A négytengelyes technológia a termelékeny és komplett megmunkálás számára, rugalmas munkatérrel.

DMU 80 eVo linear gyors és helytakarékos spalettacserélővel: a legnagyobb termelékenység az öttengelyes szimultán megmunkálásban.

DMU 85 FD monoBlock akár 1000 kg-os munkadarabok öttengelyes marása és esztergálása egy felfogatásban.

DMC 65 monoBlock univerzális megmunkálóközpont palettacserélővel három palettához, 4 négyzetméternél kisebb alapterületen.

DMC 60 h linear duoblokkos építésű, dinamikus vízszintes megmunkálóközpont, lineáris hajtás 4 μm-nél jobb pozicionálási pontossággal, 100 m/min előtolású gyorsmenet, 1g gyorsulás, 2,2 forgácstól forgácsig eltelő idő, öttengelyes képességek billenő körasztallal kiegészítve, munkadarabok közvetlen betöltése elölről vagy felülről daruval, 25 százalékkal nagyobb termelékenység a lineáris hajtásnak köszönhetően.

Közösen a vízszintes megmunkálásban

A DMG és a Mori Seiki együttműködésének pozitívumait a nemzetközi sajtókonferencián a Mori Seiki elnöke, Masahiko Mori ugyancsak megerősítette, és a technológiai kooperáció megindulására példát is hozhatott, hiszen a kiállított újdonságok között hatodikként szerepelt az NHX4000 kompakt és nagy pontosságú vízszintes megmunkálóközpont.

A gép a kooperáció keretein belül a Deckel Maho pfronteni gyárában készül, és igény szerint akár MAPPS IV, akár Siemens 840D operate vezérlővel felszerelhetik. Ezzel mindkét együttműködő fél vezérlési kompetenciáját ötvözni lehet egyetlen szerszámgépen belül. Az NHX gépek elve az egész világon sikeres NH sorozatot követi. Ezt a sikersorozatot folytathatja az NHX4000 a funkcionalitás, a termelékenység és a pontosság tökéletes kombinációjával. Számos innovatív sajátossága a gépet a vízszintes megmunkálóközpontok legfelsőbb kategóriájába emeli.