hirdetés
hirdetés

Teraflop

Új chipjével mérföldkőhöz érkezett az Intel

A processzor 6000-szer gyorsabb az 1976-os Cray-1 szuperszámítógépénél, de nem erről a lélektani határról beszélünk.

hirdetés

Ezen a héten Taipeiben az Intel bemutatta a valaha forgalomba hozott legerősebb asztali számítógépes chipjét. A 18 maggal megáldott és 1999 dolláros árcédulával rendelkező lapka számítási teljesítménye egy teraflop, vagyis másodpercenként immár akár ezermilliárd számítási műveletet is el tud végezni.

Core i9 Extreme Edition (Forrás: Intel Corporation)

A Core i9 Extreme Editionnek nevezett processzort nem a mindennapi felhasználóknak szánják. Inkább olyanokat kívánnak megszólítani, akik például egy 4K felbontású játékkal babrálva az egész folyamatot élőben közvetítik az interneten, és közben két másik programot is futtatnak a háttérben.

Mint mondtuk, a cégnek ez az első „asztali chipje”, amellyel átlépi az egy teraflop számítási teljesítményt, és Gregory Bryant, a vállalat egyik rangidős elnökhelyettese a valaha forgalomba hozott legextrémebb asztali számítógépes processzorának nevezte a jövevényt.

Megaflop, teraflop, petaflop

Hogy megértsük, hogy egy teraflop mire képest, tudnunk kell, hogy a FLOPS, mint a számítási sebesség mértékegysége, mit jelent. A FLOPS, a „floating-point operation per second” rövidítése, amely magyar fordításban ennyit jelent: lebegőpontos műveletek másodpercenként. Egy darab lebegőpontos művelet alatt két darab, tizedesjeggyel rendelkező szám között végbemenő kis „matek” elvégzését értjük, vagyis amikor például összeszorozzuk őket.

Egy teraflop másodpercenként ezermilliárd (billió) lebegőpontos műveletet bonyolít le.

A Carnegie Mellon Egyetem villamos és számítástechnikai tanszékének professzora, Brandon Lucia így fogalmazott: „Volt idő, amikor, ha valaki azt mondta: »teraflop«, mindenki azt gondolta, hogy egy sok-sok processzorral felszerelt szuperszámítógépről beszél.” Valóban, ha például 1976-ra visszaforgatjuk az idő kerekét, a Cray-1 szuperkomputer csak 160 megafloppal (egymillió FLOPS-szal) „hasított”, vagyis 6000-szer lassabb volt az Intel új processzoránál.

Valószínű, hogy az egybilliárd FLOPS (petaflop) teljesítményű asztali processzorok debütálására azért egy ideig még várnunk kell. De nem biztos.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés