Új biztonsági szabvány erősíti az atomipart
A norma az egyik legelismertebb minőségi sztenderd alapelveit immár a nukleáris ágazatba is átülteti.

A biztonság növelése az iparágak túlnyomó részében kulcsfontosságú célkitűzés, és így az érte felelős termékek és szolgáltatások minőségének folyamatos javítása elengedhetetlen. Bár a nukleáris ágazatban súlyos balesetek csak ritkán fordulnak elő, esetleges megvalósulásuknak beláthatatlan következményei lehetnek; ez az oka annak, amiért az atomenergia-ipar a legszabályozottabb szektorok közé tartozik. Nem csoda hát, hogy egy frissen közzétett szabvány a nukleáris ágazat követelményeinek és a minőség területén a legjobb gyakorlatoknak kombinálásával a világ egyik legelismertebb minőségi előírásának, vagyis az ISO 9001-nek alapelveit átültette immár a nukleáris szektorba is.

Az ISO 19443, Minőségirányítási rendszerek – az ISO 9001:2015 alkalmazásának speciális követelményei az atomenergia-ellátási láncban működő, a nukleáris biztonság szempontjából fontos (ITNS) termékek és szolgáltatások beszállítói számára [ISO 19443, Quality management systems – Specific requirements for the application of ISO 9001:2015 by organizations in the supply chain of the nuclear energy sector supplying products and services important to nuclear safety (ITNS)] a szektor biztonságának erősítését és a beszállítóknak az auditáláshoz hasonló vizsgálatainak harmonizálását egyaránt elő fogja segíteni.

Bertrand-Marie Nahon, a szabványt kidolgozó munkacsoport vezetője szerint amellett, hogy az ISO 19443 a beszállítók számára leegyszerűsíti a minőségi követelmények megértését, az atomenergia-ipar összes szereplőjét arra ösztönzi, hogy ugyanezen filozófia mentén folytassa a tevékenységét. A szakember szavainak értelmében a sztenderd számos nemzetközi követelménnyel összhangban áll, és a vállalatok számára egyebek mellett az atomerőművek építésével kapcsolatos kockázatok kezelését is megkönnyíti.