Új akkumulátorgeneráció születhet
A hagyományos lítium-ion akkumulátorokkal szemben a grafén-alumínium-ion akkumulátorok akár háromszoros élettartammal rendelkezhetnek. De nem ez az egyetlen előnyük. Töltésük a már ismert akkuk töltési sebességének hetvenszerese lehet. Erre eddig csak laboratóriumi eredmények mutattak rá, de ha a gyakorlatban is lehetséges, az új akkumulátorok erős lökést adhatnak az elektromobilitásnak.

A lítium-ion akkumulátorok jelenleg szinte egyeduralkodónak számítanak a területen, azonban ritkaföldfém-igényük komoly korlátot jelent a terjedésükben. A grafén-alumínium-ion akkumulátorok esetén viszont sem ezekre, sem nagymennyiségű vízfelhasználásra, illetve káros anyagok használatára nincs szükség.

A magasabb energiasűrűségre az elemek elektronszerkezete kínál magyarázatot: az alumínium-ion és a lítium-ion tulajdonságaiból adódóan előbbivel kb. háromszoros érték érhető el. Az eddigi hasonló kutatásokban a grafit használata jelentett korlátot, ezt azonban a Graphene Manufacturing Group Ltd. és a Queenslandi Egyetem Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézetének, valamint az egyetem Uniquest kereskedelmi társaságának közös kutatása a grafén alkalmazásával kívánja orvosolni. 

Forrás: University of Queensland

Ehhez az elmúlt években ugrásszerűen növekedő graféngyártásra is szükség van, korábban ugyanis nem állt volna rendelkezésre elegendő mennyiség az új katódanyagból. Most viszont ez az akadály is elgördült a fejlesztések elől.

Az új akkumulátorok környezetterhelése tehát alacsonyabb, mint a már ismert lítium-ion változatoknak, továbbá előállításuk, használatuk és újrahasznosításuk kockázatai is kisebbek. Ezekkel az előnyös tulajdonságokkal pedig ez lehet a jövő akkumulátorgenerációja, amelyre mindannyian várunk.