Új csarnok építésével terjeszkedik a jövőben az AMB
Több mint 90 ezer szakmai látogatót várnak szeptember 13. és 17. között az AMB 2016 nemzetközi fémmegmunkálási szakvásárra Stuttgartba.

Gyakorlatilag nincs változás 2008 óta az AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásár kiállítási területében és a kiállítók számában. Abban az évben rendezték meg első alkalommal a kétéves ciklusban tartott seregszemlét a Stuttgarti Vásárközpont frissen átadott csarnokaiban, remek infrastruktúrával, a stuttgarti repülőtér szomszédságában. Az szinte magától értetődő, hogy nem csökkent az érdeklődés a nagy hagyományú, nemcsak Németországban, de az egész világon a legjelentősebb fémmegmunkálási és gépgyártási szakvásárok között számon tartó AMB iránt, de felmerül a kérdés, miért nem növekedett látványosan az elmúlt évek konjunkturális feltételei között. A válasz egyszerű: a Baden-Württemberg tartomány fővárosában fekvő vásárterület teljes, több mint 100 ezer (!) négyzetméteres alapterületét eddig is teljes egészében kihasználták a kiállítók, már hónapokkal, vagy akár egy évvel a rendezvény időpontja előtt is csak várólistáról reménykedhettek az újonnan jelentkezők. Természetesen a 2016-os AMB-re is már régen minden hely elkelt.

Még több kiállító, még nagyobb standok várhatók

2018-ra azonban megváltozik a helyzet, hiszen a Messe Stuttgart vásártársaság egy új, 10-es csarnok építésébe fogott, amely a tervek szerint a következő AMB évében készül majd el, és mintegy 15 ezer négyzetméterrel, 120 ezer négyzetméter fölé növeli az összterületet, így még több kiállító reménykedhet majd a standfoglalásban. De több látogató kiszolgálását is lehetővé teszi majd az új létesítmény, hiszen egyben egy újabb, nyugati bejáratot is megnyitnak a vásárterületre – mondta el Sbrina Sledzinski, az AMB 2016 projektvezetője a szakvásár múlt keddi bécsi sajtótájékoztatóján.

Öt nap alatt mintegy 90 ezer látiogató az AMB-n (forrás: Messe Stuttgart)

És hogy a méreteket konkrét számokkal is illusztráljuk, a megelőző, 2014-es rendezvényen 1357 kiállító mutatkozott be közel 30 országból, innovációikra több mint 90 ezer látogató volt kíváncsi, akik a világ minden tájáról, több mint 70 országból érkeztek. A főbb témacsoportok idén sem változnak a két évvel ezelőttihez képest, ezek a fémmegmunkálás forgácsoló szerszámgépei, a lehordó szerszámgépek, a precíziós szerszámok, a robotok, illetve a munkadarab- és szerszámkezelési technikák, a vezérlőegységek és a szoftverek, a minőségirányítás és valamennyi, a témával összefüggő kiegészítő.

A technológiai fejlődéssel lépést tartva idén a kiállítás középpontjában a kompozitok állnak majd, így például a mátrixos beágyazású, karbonszál erősítésű műanyagok. Ezek feldolgozása és megmunkálása különösen nehéz feladat elé állítja a szerszámgépgyártókat, aminek jelentőségét aláhúzza, hogy az ilyen anyagokat napjainkban előszeretettel alkalmazzák többek között a repülőgép- és az autógyártásban.

Mérsékelt növekedés, kedvező kilátások

Az AMB sikerére jelentős hatással lehet, hogy mind a német szerszámgépgyártó, mind a precíziós szerszámokat gyártó ipar termelési rekordot ért el a megelőző évben, és mindkét ágazat szereplői bíznak a tendencia folytatódásában idei én is. Minderről a két nagy ágazati szervezet első embere, Wilfried Schäfer, a Német Szerszámgépgyártók Szövetségének (VDW) ügyvezetője, illetve Markus Heseding, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének (VDMA) ügyvezetője számolt be a sajtó képviselőinek.

A nehezen megmunkálható anyagokra, munkadarabokra helyezik a súlyt

Ennyi szerszámgépet még sosem állítottak elő Németországban, mint tavaly. A 4 százalékos növekedés mellett 15,1 milliárd euró értékben gyártottak az ágazatban, amely több mint 68 ezer dolgozónak ad munkát helyben. Ezzel a Magyarország szempontjából is legerősebb export- és importpartner a harmadik helyet foglalja el a szeszámgépgyártás világranglistáján Kína és Japán mögött. Hasonló mértékű bővülést könyvelhetett el a precíziós szerszámok előállítása mind világszinten, mind a német gyártókat figyelembe véve, és a hazai gazdaság viszonyait is jelzi, hogy a Magyarországra irányuló német export 13 százalékkal, a fordított irányú kereskedelem pedig 8 százalékkal gyarapodott 2014-ről a tavalyi évre. Mindkét szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy az ipar 4.0 trendje által meghatározott integrált kommunikációs törekvések, a széles körű hálózati adatcsere ezekben az ágazatokban is az egyik legfontosabb témát jelenti.