hirdetés
hirdetés

Elon világa

Úgy tűnik, hogy a Teslának sikerült

Egymillió mérföldig, illetve négyezer töltésig is működik a Tesla új akkumulátora – a cég által kiadott whitepaper szerint. Egy ilyen akkumulátor sokkal olcsóbbá tenné a önvezető taxis és a távolsági elektromos teherszállítás megvalósítását, amelyeken a Tesla dolgozik.

hirdetés

A Tesla korábban exkluzív megállapodást kötött akkumulátor-kutatók egy csoportjával – Jeff Dahn fizikaprofesszor vezetésével, akit a Teslánál csak "akkumulátor guruknak" hívnak. A kutatók egy csoportja nemrégiben kiadott egy olyan lítium-ion akkumulátort leíró tanulmányt, amely kibír négyezer töltést és lemerülést és legalább 1 millió mérföld (1 609 000 km) megtételéig üzemképes. A kutatók az EV akkumulátorok általánosan használt alkatrészeit optimalizálták, és eredményeiket más kutatók számára is elérhetővé tették. Részletes információkat tettek közzé, beleértve az elektróda kompozitok terheléséről és a felhasznált adalékokról.

Tesla Model S 75D
Tesla Model S 75D

Az EV iparban az akkumulátormérnökök szigorúan őrzik fejlesztéseik részleteit. Jó kérdés, hogy akkor miért adja ki Dahn kutatócsoportja a technológiai leírást, aki 2016 óta a Teslával kizárólagos partnerségben áll? Dahn csapatának egykori tagja szerint a legvalószínűbb, hogy a Teslának már van legalább egy szabadalmaztatott akkumulátora, amely jobb, mint a referenciadokumentumban szereplő. Valóban, röviddel a tanulmány megjelenése után, a Tesla szabadalmaztatott egy lítium-ion akkumulátort, amely rendkívül hasonlít a cikkben leírthoz.

Tesla Semi3
Tesla Semi3

Az egymillió mérföldes akkumulátor nagyjából megduplázná a Tesla autókban jelenleg használt akkumulátorok élettartamát, és jelentősen csökkentené a robotaxik és a távolsági elektromos teherautók üzemeltetési költségeit is. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk elmondta, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően a robotaxik 2020-ban már az utcákon is megjelenhetnek. 

Az új akkumulátor a kémiai összetétel szempontjából nem különösebben hoz újat. Dahnnak és kollégáinak sikerült optimalizálniuk az EV energiatárolók általánosan használt elemeit – a nikkel-mangán-kobalt oxidot(NMC). Az akkumulátor viszonylag nagy NMC kristályokat használ a katódban (az akkumulátor pozitív elektródja), ami elősegíti az akkumulátor hosszabb élettartamát, megakadályozva azt, hogy feltöltés közben megrepedjen.Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Wired.com)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés