UFO-ra emlékeztető drón két rotorral
A rendhagyó kialakítással állítólag a repülési idő akár meg is duplázható.

A drónok egyik nagy hiányossága, hogy viszonylag kevés ideig tudnak repülni, egy újonnan kifejlesztett dizájn azonban jelentősen javíthat a helyzeten. A formabontó kialakítást a Lausanne-i Szövetségi Politechnikum (EPFL) berkeiben egy Flybotix nevű startup dolgozta ki, és az egyik legfontosabb jellemzője, hogy a szokványos négy helyett kettő rotorja van.

A friss konstrukció szerint kialakított svájci modell ugyanolyan jól irányítható, mint a hagyományos drónok, viszont kétszer tovább fenn tud maradni a levegőben, és kompaktabb náluk.

Nagyon leegyszerűsítve a Flybotix találmánya egy 30 cm átmérőjű gyűrű, amelyben egymásra fektetve kettő propeller helyezkedik el. Működés közben ezek a rotorok egymással ellentétes irányba forognak. Kialakítása miatt a drón repülés közben kisebb légellenállással találkozik, és így a tradícionális szerkezeteknél üzemanyag-hatékonyabban repül.

Forrás: EPFL

A gond csak annyi, hogy a propellerek felének eltávolítása fokozott labilitást és nehezebb irányíthatóságot okoz. Ezt a nehézséget a fejlesztők egy digitális vezérlőrendszer beiktatásával tudták áthidalni. Az algoritmus alapján működő, kiegyensúlyozó mechanizmus automatikus módon, folyamatosan irányítható állapotban tartja a szerkezetet.

Mind ennek köszönhetően a kis repülő csészealjra emlékeztető gépet akár joystickkal is ugyanolyan könnyen kontroll alatt lehet tartani, mint a négyrotoros drónokat.

Viszonylag kis mérete és az enyhe ütközéseket elnyelő habból készült bevonata a feltalálók szerint a nehezen megközelíthető, veszélyes helyek felderítésére például ideálissá teszi a kis UFO-küllemű légi járművet.