Virágh Judit 2014. október 01. 16:20
Üdvözöljük az e-jövőben!
A villamos automatizálás kulcskérdései, fejlődése, távlatai, illetve a sikeres felhasználók számára világszerte nyújtott megoldásai köré szervezte 13. nemzetközi sajtókonferenciáját a Festo.

A németországi Esslingenben, a Stuttgarthoz közeli technológiai központjában tartotta meg éves szokásos nemzetközi sajtókonferenciáját szeptember 25–26-án az 1925-ben alapított és máig is családi tulajdonban lévő Festo cég. Míg a korábbi rendezvényeken elsősorban az automatizálási szakvállalat hagyományos profilját képező pneumatikus megoldások álltak a középpontban, addig idén az egyre inkább feltörekvő villamos automatizálásra hívták fel a több kontinensről érkezett több mint 60 újságíró figyelmét.

– A XXI. század automatizálási technikájának nemcsak a sebesség, a pontosság és a minőség tekintetben kell különleges igényeknek eleget tennie, de „okosnak” és „intuitívnak” is kell lennie. A pneumatikus automatizálási megoldások mellett a villamos automatizálással megvalósított alkalmazások, illetve mindinkább a két technológia felhasználáshoz igazodó kombinálása a termelékenység soha nem tapasztalt növekedését hozhatja a jövőben – emelte ki bevezetőjében Ansgar Krivet, a Festo AG elnöke. Azaz igencsak találó volt az esemény jelmondatának megválasztása: Welcome to the E-Future!

A villamos automatizálás megoldáscsomagjai

A Festo jelenleg is rendelkezésre álló, hálózatba köthető és intelligens elemei és rendszermegoldásai már ma is hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez. Tény, hogy csak kifinomult automatizálási megoldásokkal lehet a jövő követelményeinek eleget tenni, így az egyedi és személyre szabott termékek, a piacok diverzifikálódása, a felfelé kúszó energiaköltségek, a globalizálódásból fakadó költségnyomás, valamint az állandó technológiai változás kihívásainak.

Az említett igények hívták életre a korszerű hajtáscsomagokat, többek között a villamos hajtások működtetését megkönnyítő Optimised Motion Series (OMS) pozicionálórendszert. Alapja az EPCO elektromos henger, amely kiváló példát ad a villamos hengerek egyszerű és kis költségű alkalmazására a gyártásautomatizálásban. Különféle szoftvereszközökkel a weben keresztüli konfigurálás és diagnosztika is egyszerűen kivitelezhető. Ezzel egy elektromos henger szinte ugyanolyan könnyen kezelhetővé válik, mint ahogy azt a pneumatikus elemeknél megszokhattuk.

Projektek a jövő termelése számára

A sajtóeseményen a Festo szakemberei beszámoltak azokról a projektekről is, amelyek jelenleg a kutatás-fejlesztés fő irányát adják a vállalatnál, és amelyek a remények szerint a jövő ipari termelésének, így többek között az Ipar 4.0 összefoglaló elnevezés alatt emlegetett intelligens és hálózatosított rendszereknek is az alapját képezhetik. A Future Concepts kutatási projekt keretében már a holnapután termeléséhez kísérleteznek a szupravezetés különösen energiahatékony alkalmazási lehetőségeinek kidolgozásával. A bionikai fejlesztések legújabb terméke pedig a természetes mozgásformákat mesterségesen megvalósítani képes bionikus kenguru, amely élő példaképéhez hasonlóan a talajra érkezéskor felszabaduló energiát visszanyeri, tárolja és a következő ugrásnál hatékonyan felhasználja – mondta el Eberhard Veit, a Festo igazgatóságának tagja.

A bionikus kenguru többféle mozgásformája a természetet másolja

És a technológiai jövőkép felvázolásánál természetesen szinte elkerülhetetlen az elektromos járművek érintése. A Festo kutatásai kiterjednek az e-mobilitás területére is, ahogyan arról a sajtókonferencia résztvevői személyes is meggyőződhettek Ulmban, a korszerű energiaforrások ZSW intézetének lítium-ion akkumulátorok gyártástechnológiáját kutató laboratóriumában. Itt többek között a gyártástechnológia ipari keretek közötti kivitelezhetőségével kísérleteznek, amelynek cella-összeszerelő pilotberendezéséhez a Festo fejlesztette ki a litium-ion akkumulátorok rendkívül érzékeny alkotóelemeinek automatizált kezelését.

Megnyitó a Festo Fórumban
A Festo cég és az automatizálási technológia múltját, jelenét és jövőjét bemutató kiállítás, az esslingeni központban kialakított Festo Fórum legújabb részlegének megnyitóját a nemzetközi sajtótájékoztató második napjára időzítették. Az Experience Energy Efficiency címmel rendezett tárlat az elektromos és a pneumatikus automatizálás interaktív és egyben pontos összehasonlításával mutat rá, hogy az elérhető energiahatékonyság a mindenkori ipari alkalmazás függvénye. Csak a kétféle, azonosan mértezett hajtás közvetlen összehasonlításával nyerhetünk pontos információt arra nézve, hogy az adott esetben a pneumatikus vagy a villamos hajtások révén tudjuk optimalizálni az energiafelhasználást.