50 millió fokos plazmát hoztak létre egy kínai erőműben
A kísérleti erőműben a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok huzamosabb fenntartása jelentette az igazi kihívást.

Jelentős tudományos mérföldkőhöz értek egy kínai fúziós reaktorban. A kísérletek folyamán a Nap magjában uralkodó hőmérsékletnél is melegebb, 50 000 000 °C-os plazmát hoztak létre, és ezt az állapotot több mint másfél percig fenn is tartották.

A teszteket az Experimental Advanced Superconducting Tokamakban (Kísérleti Továbbfejlesztett Szupravezető Tokamak – EAST) végezték el.

Egy „fánkhoz” hasonló kialakítású reaktorról beszélünk.

Az intenzív mágneses mezők gondos felügyeletével a plazma a fánk kör alakú keresztmetszetének közepén húzódó, szűk gyűrűben tartható. Ez azt jelenti, hogy a szerkezet falai soha nincsenek közvetlenül kitéve a plazma magas hőmérsékletének.

Az energia előállításához elengedhetetlen, hogy a fúziós reaktorokban hosszabb ideig fenntartsák a szélsőségesen forró hőmérsékleti viszonyokat. Az ilyen erőművek hosszabb üzemidejére azért van szükség, mert már csak az elindításuk is hatalmas energiabevitelt igényel. Ha túl hamar leállnak, erőforrások tekintetében akár kimondottan veszteségesnek is bizonyulhatnak.

Az ennyire intenzív hőmérsékleteket mindamellett nehéz kordában tartani, hiszen ilyen sok energia már komoly és nehezen behatárolható instabilitásokat okoz. Éppen ezért a hasonló kísérleteknél a már a jelenleg elért 102 másodperces üzemidő is jelentős előrelépést jelent.

A hír szorosan követi a greifswaldi Max Planck Intézet múlt heti tesztjeinek sikeréről szóló beszámolókat. Az ottani kísérletekben először használtak hidrogén üzemanyagot a Wendelstein 7-X sztellarátorban.