Tudom, hol repedsz nemsokára
Egy új módszer még az előtt megjósolja a fémek szerkezetében bekövetkező rongálódás várható helyét és idejét, mielőtt a repedés ténylegesen kialakulna.

A repülők, hidak és más szerkezetek fémkomponenseiben keletkezett repedések idővel akár súlyos katasztrófákhoz is vezethetnek. A Johns Hopkins Egyetem kutatói kidolgoztak egy technikát, amellyel az alkotóelemek gyengülő pontjait detektálva elejét vehetik az alkotóanyaguk szerkezetében bekövetkező tényleges károsodásnak.

Forrás: NTSB

Az új módszer lényege, hogy korábban nem tapasztalt részletességgel, mikroszkopikus léptékben tudják megfigyelni a folyamatos fizikai stressznek kitett fémek szerkezetét. Amikor például a szálló repülők körül szabály szerint ismétlődően változik a légnyomás, szaknyelven szólva a gép ciklikus terhelés alá kerül, amitől az anyagának részecskéi egy idő után elkezdenek csúszkálni egymás mellett. Szubmikrométeres szintű vizsgálattal, e mozgolódás észlelésével még a valós rongálódás kialakulása előtt meg lehet jósolni, hogy a szerkezeti sérülés hol és mikor fog kialakulni.