Trump kiléphet a klímaegyezményből, Hawaii nem fog
A szigetcsoport az egyik első az USA tagállamai között, amely már a saját bőrén tapasztalja a globális felmelegedés kíméletlen hatásait.

Sok amerikai állam és vállalat jelezte, hogy Donald Trump szándékaival dacolva továbbra is hű marad a párizsi klímaegyezményhez, Hawaii azonban már jogerősen is kivonta magát az elnöki döntés hatálya alól.  David Ige kormányzó már alá is írta az 559-es számú szenátusi törvényjavaslatot, amely szerint a szigetállam továbbra is tartja magát a globális megállapodásban megfogalmazott ígéretekhez.

„Hawaii és több más csendes-óceáni sziget már most a saját bőrén érzi a növekvő tengerszint és a természeti katasztrófák hatását – mondta Ige. – Ez azt jelenti, hogy a megoldások kialakításában is elsőnek kell lennünk.”

Hawaiinak környezeti és gazdasági okok miatt kellett elfogadni a javaslatot.

Az állam masszív idegenforgalmi iparára utalva Scott Glenn, Ige tanácsadója a Reutersnak így fogalmazott: „Zátonyaink és időjárásunk veszélyeztetésével az éghajlatváltozás a gazdaságunkat is kockára teszi.”

„Hawaii elsőként látja a hatásokat – mondta Ige. – Az árapályok egyre magasabbak, a biológiai sokféleség zsugorodik, a korall fehéredik, a partvonalak erodálódnak, az időjárás kezd szélsőségessé válni.”

Az állam már most is kemény környezetvédelmi normákkal rendelkezik, és a célja, hogy 2045-re már kizárólag megújuló erőforrásokkal fedezze energiaszükségleteit. Napelemparkjaira rengeteg napfény vetül, és Kauai nevű szigetén található az első olyan régió, ahol a hálózatterhelések kiegyenlítéséhez Tesla Powerpack állomást építettek.

A hawaii törvény arra kötelezi az állami tisztviselőket, hogy a párizsi paktummal összhangban dolgozzanak ki egy részletes tervet a tengerszint emelkedésének és az éghajlatváltozás egészének kezelésére.

A megállapodásnak nyújtott támogatás jelzésére az állam a főváros Honoluluban egy hétre még az Aloha-tornyot is zöld fénybe öltöztette.