Tréningközponttal bővül a Bosch hatvani gyára
A Bosch 170 millió forintot fordít a hatvani telephelyén kialakításra kerülő új oktatási központjára. A tervek szerint 2015-ben nyitják majd meg a központot, ahol évente 56 hallgatót oktatnak majd.

Két fontos ok is alapot szolgáltatott a június 10-én a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft.-nél megtartott ünnepi rendezvényre: 15 éve indult a termelés a mára a Bosch csoport legnagyobb autóelektronikai gyártóhelyévé vált üzemben, illetve letették a 170 milliós beruházással épülő új tréningcentrum alapkövét, amely a tervek szerint 2015-től az autóelektronikai képzés központjává emeli majd a gyárat.

Alapkőletétel: a duális képzést szolgálja

A Bosch 170 millió forintot fordít a hatvani telephelyén kialakításra kerülő új oktatási központjára. A tervek szerint 2015-ben nyitják majd meg a központot, ahol évente 56 hallgatót oktatnak majd. A Bosch 15 éve biztosít duális képzést Hatvanban, azóta, hogy megnyitották a hatvani telephelyet. Az évfordulót ünneplő hatvani gyár mára világszerte a Bosch csoport legnagyobb autóelektronikai gyárává nőtte ki magát. Az új központ tovább növeli a gyár értékét, hiszen ezáltal az autóelektronikai képzés központja is lesz.

– A tréningcentrum alapkőletételével a jövőbe tekintünk és egy olyan oktatási központ alapjait teremtjük meg, amely eleget tesz a megnövekedett képzési igényeknek – hangsúlyozta Volker Schilling gazdasági ügyvezető igazgató az ünnepségen. Az új központban elsősorban a duális képzés keretében a céghez érkező tanulókat oktatják majd. A Bosch a jelenleg még iskolai keretek között mechatronikai és elektronikai technikusi szakmát tanuló fiatalokban potenciális munkaerőt látva segíti a gyakorlati képzést, és folyamatosan annak fejlesztésén dolgozik.

Dinamikus fejlődés

A tréningcentrum felépítése szervesen illeszkedik a hatvani gyár folyamatos fejlesztésébe. 1998-ban ez az egység volt a Bosch első gyára Magyarországon, az első termékeket – fék- és váltóvezérlőket – pedig 1999-ben gyártották le. Mára a Robert Bosch Elektronika Kft. a régió legnagyobb munkaadójává, és a Bosch legnagyobb autóelektronikai gyárává nőtte ki magát. Az elmúlt egy évben közel 4700 főre nőtt a munkatársak száma, több mint 120 gyártósoron folyik a termelés, és szinte nincs olyan autómárka, amelybe ne szállítanának elektronikai terméket Hatvanból. A Bosch a Heves megyei városban 38 termékcsoport, összesen több mint 250 késztermék családját gyártja. 2013-ban gyártották le a 10 milliomodik műszerfalat, a 30 milliomodik fedélzeti vezérlőt, a 40 milliomodik motorvezérlőt és a 60 milliomodik érzékelőt.

Bosch tanműhelyek több mint 100 éve

Robert Bosch több mint 100 éve, 1913. április 1-jén hozta létre vállalatánál az első tanműhelyt. Azóta a képzési programokon a Boschnál 100 ezernél is több fiatal kezdte szakmai karrierjét. Abban az időben ez volt az első olyan műhely, ahol a színvonalas oktatás biztosítása érdekében diákokat tanítottak.

Ma a világon 6100-nál is több fiatal vesz részt a Bosch szakmai képzési programjaiban, közülük mintegy 4200-an Németországban. A több mint 100 évvel ezelőtt Stuttgartban elindított koncepciót azóta is sikeresen alkalmazzák: a Bosch-modell alapján felépített szakképzési programokat több mint 20 országban valósították meg, az ilyen programok iránt pedig egyre nagyobb az érdeklődés. (Képünkön Robert Bosch: tanműhelyt alapított a színvonalas oktatásért)