Továbbra is kínai a világ leggyorsabb számítógépe
Tianhe-2 nevű „honfitársától” a 93 petaflopos Sunway TaihuLight vette át a vezetést.

Amikor technológiáról van szó, minden állam magának akarja megszerezni a babérokat. Érthető tehát, hogy szakadatlanul igen szoros verseny folyik Kína, az USA, Japán, Németország, Svájc és még egynéhány ország között.

Jelen állás szerint – úgy tűnik – továbbra is Kína vezet, tudniillik itt rakták össze a Sunway TaihuLightot, amely per pillanat a világ legerősebb számítógépe.

A megtisztelő címet mostanáig Tianhe-2, egy ugyancsak kínai „szerkentyű” vezette, ám a most üzembe helyezett szuperszámítógép háromszor hatékonyabb nála.

Az új csúcstartó nem utolsósorban kétszer szaporább az elődjénél, minekutána másodpercenként 93 billiárd számítást képes elvégezni, vagyis 93 petaflopos teljesítménnyel rendelkezik.

Természetesen a szuperkomputer megépítése nem volt olcsó mulatság, ám valószínűleg minden egyes fillérét megérte a beruházás, hiszen az olyan érzékeny feladatoknál is óriási hasznát lehet venni, mint az atomfegyverek megtervezése (nagy öröm), az igen bonyolult, új gyógyszerek felfedezése, vagy a repülőgépek aerodinamikai szimulációi.

Bizonyos források szerint a számítógép megtervezése és kivitelezése 270 millió dollár körüli összeget (mintegy 74 milliárd forintot) emésztett fel, amivel valószínűleg egyben a világ legdrágább komputerévé lépett elő.

Az öles rekorder tartózkodási helye ez idő szerint a vuhszi Nemzeti Szuperszámítógépes Központ.

Látván a technológia fejlődését nem kell látnoknak lennünk ahhoz, hogy megállapítsuk: rövidesen a Sunway TaihuLightot is letaszítják majd a trónjáról. Éppen ezért érdemes a jelenlegi helyzet minden egyes másodpercét kiélveznie a szuperszámítógépnek.